52 39 740 33

52 39 674 87

TWÓJ DIETETYK

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO PIERWSZEJ WIZYTY U DIETETYKA

Pierwsza wizyta polega na:

 

  • Konsultacji dietetycznej.
  • Rozmowie z dietetykiem i analizie dotychczasowego odżywiania, analizie wyników badań krwi jeżeli są aktualne.
  • Wywiadzie medycznym.
  • Ważeniu na wadze medycznej.
  • Analizie składu ciała profesjonalnym analizatorem ( m.in. pomiar zawartości tkani tłuszczowej, wody, masy mięśniowej).
  • Badaniu antropometrycznym, dzięki którym wiadomo jaki jest typ figury, w którym miejscu sylwetki jest największy problem. Podczas tego badania mierzymy obwody oraz wzrost. Wszystkie parametry odpowiednio przelicza się.
  • Badaniu fałdomierzem, dzięki medycznemu i prezyzyjnemu urządzeniu możemy dowiedzieć się na podstawie fałdu skórnego (np. pod łopatką lub w okolicach brzucha) jaką mamy zawartość tkanki tłuszczowej.
  • Obliczaniu BMI.
  • Określeniu wieku metabolicznego.
  • Określeniu zapotrzebowania kalorycznego.
  • Ogólnych zaleceniach dietetycznych.

 

Podczas drugiej wizyty pacjent otrzymuje szczegółowe zalecenia oraz dietę.

 

Jeśli pacjent choruje przewlekle i zażywa długotrwale jakieś leki, powinien zadbać o podstawowe wyniki badań przed wizytą (np. lipidogram, poziom glikemii i ciśnienia tętniczego,  aminotransferazy, hormony tarczycowe, USG jamy brzusznej). Natomiast jeśli osoba jest zdrowa i nic poważnego oprócz problemów żywieniowych jej nie dolega, wyniki nie są konieczne.

 

Jak przebiega pierwsza wizyta

 

Wizyta w pierwszym etapie zaczyna się od wywiadu żywieniowego – jako dietetyk muszę poznać nawyki żywieniowe  danej osoby, dowiedzieć się co jada na co dzień, poznać jej smaki i ulubione potrawy  –  w tym celu niezwykle przydatny jest  kilkudniowy dzienniczek żywieniowy dostarczony przez pacjenta, w którym powinien on zamieścić swój dokładny jadłospis, godziny spożywania posiłków, ilość płynów, etc.

 

Każdy pacjent prowadzi bowiem inny tryb życia, ma różne przyzwyczajenia, więc dzięki wywiadowi i dzienniczkowi żywienia mogę dostrzec, jakie zmiany powinien wprowadzić w swój sposób odżywiania nie powodując rewolucji w dotychczasowym życiu. Wywiad obejmuje też pytania dotyczące przebiegu ewentualnych chorób przewlekłych. Nie ukrywam, że czasem gabinet dietetyka staje się niejako „konfesjonałem”, czy wręcz „kozetką psychoanalityka”.

 

W następnym etapie przeprowadzam analizę składu ciała, która pozwala dokładnie określić: aktualną masę ciała, BMI, zawartość tkanki tłuszczowej i jej dystrybucję w organizmie, zawartość masy mięśniowej, wody, protein i minerałów.

 

Dopiero suma „wyników” obu tych etapów pozwala mi w dokładny sposób poznać obraz danego pacjenta.

 

Kiedy wizyta u dietetyka jest wskazana:

 

  • w przypadku osób zdrowych, które chcą zracjonalizować swój sposób żywienia;
  • w przypadku kobiet w ciąży i karmiących;
  • w przypadku osób rzucających palenie tytoniu;
  • w przypadku osób aktywnych fizycznie;
  • w przypadku osób rozpoczynających odchudzanie.

 

Kiedy wizyta u dietetyka jest konieczna:

 

  • w przypadku osób z chorobami wątroby, trzustki, nerek, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, etc.
  • w przypadku osób cierpiących na otyłość i towarzyszącą jej cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidemii, choroby układu krążenia;
  • w przypadku osób, którym lekarz zalecił szybkie schudnięcie, np. przed operacją;
  • w przypadku osób, które mimo stosowania różnego rodzaju diet odchudzających nie obserwują u siebie trwałego spadku masy ciała;
  • w przypadku osób, które przybierają na wadze, mimo, iż jedzą mało i coraz więcej sobie odmawiają.


Ustalamy dietę dla osób z:

 

  • schorzeniami przewodu pokarmowego (żołądka, jelit, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego);
  • nadciśnieniem tętniczym;
  • hiperlipidemią (hipercholesterolemią, hipertriglicerydemią);
  • chorobą wieńcową;
  • cukrzycą 1 i 2 typu;
  • chorobami nerek;
  • chorobami nowotworowymi;
  • alergiami i nietolerancjami pokarmowymi (m.in. celiakią – chorobą trzewną);
  • chorobami wieku dziecięcego;
  • niedoborami pokarmowymi;
  • stomią;
  • nadwagą i otyłością.

 

Udzielamy porad żywieniowych dla:

 

  • dzieci i młodzieży;
  • kobiet w ciąży i karmiących;
  • osób aktywnych fizycznie;
  • osób rzucających palenie tytoniu.

 

Oferty specjalne:

 

  • usługi dla firm, szkół, przedszkoli, seniorów, klubów fitness (szkolenia i wykłady w zakresie zdrowego żywienia).

 

Mój komentarz:

 

     Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) kardiolodzy, diabetolodzy czy nawet interniści, nie przechodzą zazwyczaj specjalnych szkoleń z zakresu żywienia człowieka. Dlatego każdy taki specjalista powinien współpracować z dietetykiem. Profesjonalny dietetyk ma bardzo dokładną wiedzę m.in. z zakresu zasad żywienia w różnych stanach chorobowych, towaroznawstwa żywności, procesów technologicznych przygotowywania posiłków i ustalania ich odpowiedniej wartości energetycznej oraz składu – co może znacznie przyczynić się do skuteczności leczenia. Osobiście uczestniczę nie tylko w szkoleniach i konferencjach naukowych przeznaczonych dla dietetyków, ale także dla lekarzy. Pozwala mi to pogłębiać swoją wiedzę w zakresie większym niż tylko tzw. dietetyka.

 

  Sabina Budkiewicz

 

 

Pobierz dzienniczek żywieniowy
Promedica Sp. z o.o. otrzymała pomoc z Unii Europejskiej współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach realizacji projektu: „Aktywacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie chojnickim (I) i (II)” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020"

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij