52 39 740 33

52 39 674 87

TWÓJ DIETETYK

JESTEM DIETETYKIEM, A WIĘC KIM?

Dietetyk to przede wszystkim osoba wyróżniająca się w szczególny sposób poczuciem odpowiedzialności za zdrowie swoich pacjentów. Każdy profesjonalny dietetyk rozumie, że nie tylko od lekarza, ale także od jego sumiennie wykonywanej pracy zależy szybszy powrót pacjenta do zdrowia i czynnego życia.

     Dietetyk musi więc znać zasady żywienia człowieka zdrowego oraz umieć je modyfikować w zależności od rodzaju choroby i wskazań lekarskich. Aby sprostać tym zadaniom, powinien mieć właściwe kwalifikacje konieczne do wykonywania tego zawodu, takie jak: umiejętność właściwego korzystania z nabytych wiadomości ogólnych dotyczących zasad żywienia; nauki o produktach żywnościowych i ich przechowywaniu; technologii sporządzania posiłków; znajomości ogólnej budowy, właściwości i funkcjonowania poszczególnych układów organizmu ludzkiego oraz zmian zachodzących w nich pod wpływem choroby. To tak oczywiście w dużym uproszczeniu i skrócie.

      Moja edukacja żywieniowa zaczęła się już w szkole średniej (Technikum Gastronomiczne), ale właściwą wiedzę z zakresu żywienia człowieka uzyskałam na Wydziale Technologii Żywności AR w Poznaniu. Promotorem mojej pracy magisterskiej był prof. Jan Gawęcki, jeden z autorów podręczników akademickich z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Kolejny etap, to ukończenie studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, w zakresie dietetyki i planowania żywienia. Ponieważ w tym czasie byłam pracownikiem szpitala, najwięcej czasu i uwagi poświęciłam seminariom związanym z żywieniem klinicznym. Natomiast pracę dyplomową pisałam na temat znaczenia koncepcji indeksu glikemicznego (IG) w patogenezie i dietoterapii chorób cywilizacyjnych.

     W 2014 roku nawiązałam współpracę z Polskim Stowarzyszeniem Dietetyków, które obecnie uważam za najbardziej dynamicznie rozwijającą się organizację pozarządową skupiającą dietetyków.

     Jestem również członkiem Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii.

     Niezależnie od tego uczestniczę w konferencjach naukowo-szkoleniowych Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Są to na ogół konferencje przeznaczone dla lekarzy, ale nigdy nie odmówiono mi uczestnictwa w nich oraz tzw. punktów edukacyjnych

     W ostatnich dwóch latach uczestniczę także w szkoleniach poświęconych żywieniu osób aktywnych fizycznie, organizowanych m.in. przez Polski Komitet Olimpijski. Moim celem jest w tym przypadku pogłębienie wiedzy dotyczącej tego - coraz bardziej popularnego - tematu. Zaobserwowałam bowiem, że większość moich pacjentów - korzystających z usług tzw. „siłowni”- nie otrzymuje niestety właściwych wskazówek żywieniowych. Nie ukrywam, że wynika to z faktu iż zawód dietetyka wciąż jeszcze w naszym kraju nie jest rejestrowanym zawodem medycznym, co w innych krajach ma miejsce już od wielu lat. Dlatego często zdarza się, że porad dietetycznych udzielają osoby bez profesjonalnego przygotowania, np. po „weekendowych kursach”, „szkoleniach” prowadzonych przez sieciowe komercyjne firmy, etc. Dlatego, jako pracownik poradni dietetycznej, staram się przestrzegać zasad tzw. profesjonalizmu dietetyka.

Profesjonalizm - co to oznacza ?

     W naszej poradni żaden pacjent otyły lub z nadwagą nie może liczyć na tzw. „cudowną dietę” lub jakieś „cudowne suplementy”. Również pacjent, zmagający się z inną chorobą dietozależną (cukrzyca, zaburzenia lipidowe, choroby układu krążenia, etc.) powinien liczyć się z tym, że wizyta w naszej poradni nie będzie dla niego prostym rozwiązaniem problemu.

     Moje zalecenia dietetyczne mają za zadanie nauczyć każdego pacjenta zasad zdrowego żywienia. Natomiast w przypadku choroby – modyfikacji swojego sposobu odżywiania.

     Wiem, że nie jest to „atrakcyjne” dla potencjalnych pacjentów naszej poradni, ale … od tej zasady nigdy nie odstąpię. Chyba, że badania naukowe potwierdzą skuteczność jakiejś „cudownej diety”, czego jak dotąd nie zaobserwowałam.

Sabina Budkiewicz




Pobierz dzienniczek żywieniowy
Promedica Sp. z o.o. otrzymała pomoc z Unii Europejskiej współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach realizacji projektu: „Aktywacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie chojnickim (I) i (II)” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020"

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij