52 39 740 33

52 39 674 87

TWÓJ DIETETYK

DIETY PRZEMYSŁOWE DLA CHORYCH ONKOLOGICZNYCH

 

U pacjentów z chorobami nowotworowymi poważny problem stanowi stan niedożywienia organizmu. Badania wykazują, że objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują u 30-85% chorych. Najbardziej zagrożone niedożywieniem są dzieci i osoby w podeszłym wieku, a także (bez względu na wiek) chorzy cierpiący na nowotwory układu pokarmowego, głowy i szyi, płuca oraz gruczołu krokowego.

 

Najczęstszymi przyczynami zaburzeń odżywiania chorych onkologicznych są:

 

  • niedostateczne odżywianie naturalną drogą doustną (brak łaknienia, anoreksja, zablokowanie drogi pokarmu w przewodzie pokarmowym, działania niepożądane leków),
  • zwiększona utrata substancji odżywczych (zaburzenia wchłaniania, zaburzenia trawienia, utrata substancji odżywczych związana z przetoką przewodu pokarmowego),
  • zwiększone zapotrzebowanie związane z obecnością (rozwojem) nowotworu oraz gorączką lub zakażeniem (np. zapalenie płuc, zapalenie dróg moczowych).

 

Pacjenci leczeni chemio- i radioterapią często cierpią z powodu nasilonego lub zmniejszonego odczuwania smaku i zapachu, co utrudnia im przygotowywanie posiłków, jak również ich spożywanie. Poza tym zaburzenia metaboliczne oraz zmiany w gospodarce hormonalnej powodują zaburzenia w czynnościach układu pokarmowego.

 

W związku z wymienionymi powyżej powodami leczenie żywieniowe u chorych onkologicznie jest niezwykle ważnym, a nawet podstawowym elementem postępowania. Wybór drogi dostarczania pożywienia dla tych osób powinien wynikać z dokładnej analizy stanu klinicznego chorego, stopnia i rodzaju niedożywienia, planowanego okresu żywienia oraz okresu stosowania żywienia.

 

Metodą pierwszego wyboru jest żywienie drogą przewodu pokarmowego (żywienie dojelitowe, żywienie enteralne), które może wyglądać następująco:

  • podaż diety drogą doustną (w tym wzbogacenie diety kuchennej, czyli fortyfikacja diety),
  • stosowanie doustnych diet przemysłowych,
  • żywienie do żołądka (zgłębnik lub przetoka odżywcza, czyli gastrostomia),
  • żywienie do jelita cienkiego (zgłębnik lub przetoka odżywcza, czyli jejunostomia).

Osobom, które nie są w stanie przyjąć przynajmniej 60% całodobowego zapotrzebowania na energię drogą doustną, należy zaproponować połączone żywienie dojelitowe i pozajelitowe. Żywienie parenteralne stosuje się w przypadkach, gdy żywienie przez przewód pokarmowy jest niemożliwe lub niewystarczające.

 

Głównie stosuje się je wtedy, gdy stwierdza się:

  • brak możliwości włączenia diety doustnej przez ponad 7 dni,
  • obecne lub zagrażające niedożywienie (BMI niższe niż 18,5, niezamierzona utrata masy ciała powyżej 10 proc. w ciągu 3-6 miesięcy przed rozpoczęciem leczenia),
  • brak możliwości utrzymania dziennego spożycia pokarmów przekraczającego 60 proc. zalecanej normy przez ponad 10 dni.

 

Preparatów do leczenia żywieniowego jest coraz więcej. Charakterystyka wielu z nich dostępna jest u autorki opracowania.

 

    Sabina Budkiewicz

 

Pobierz dzienniczek żywieniowy
Promedica Sp. z o.o. otrzymała pomoc z Unii Europejskiej współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach realizacji projektu: „Aktywacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie chojnickim (I) i (II)” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020"

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij