52 39 740 33

52 39 674 87

TWÓJ DIETETYK

Monte jaglane

 

Myślę że większość dzieci lubi Monte. Ogólnie panuje opinia, że jest smaczny, zdrowy, bo jest z mleka, orzechów i czekolady. Prawda jest taka że mleko w Monte stanowi około 50% orzechy 0,5% natomiast czekolada to kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu w ilości 0,8%. Reszta składników to cukier, którego jest sporo, zagęstniki między innymi karagen i skrobia modyfikowana oraz aromaty dzięki którym Monte ma smak czekolady i orzechów.

Dlatego proponuję zrobić zdrowszy i równie smaczny krem jaglany. Pewnie większość osób krzywi się na samą myśl o kaszy jaglanej to gorąco zachęcam aby spróbować chociaż raz z pewnością nikt nie pożałuje. U mnie w domu smakowało to wszystkim i dużym i małym...

 

Składniki:

 

100g kaszy jaglanej

1,5 szklanki wrzątku

150g orzechów laskowych

350ml mleka kokosowego

50g  miodu

⅔ łyżeczki soli

3 łyżki gorzkiego kakao

50g orzechów laskowych do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż wszystkie orzechy laskowe na i praż przez ok 10minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić.

Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki.

 

2. Kaszę jaglaną przesyp na sitko i dokładnie przepłucz pod wrzącą wodą. Przepłukaną kaszę wsyp z p do garnuszka i dodaj 1,5 szklanki wrzącej lekko osolonej wody. Gotuj kaszę pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękka.

 

3. Obrane orzechy laskowe na krem umieść w misie blendera i dodaj mleko roślinne. Blenduj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita i kremowa i nie będzie już kawałków orzechów. Następnie dodaj miód oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Zblenduj ponownie. Blenduj, aż uzyskasz jedwabiście kremową konsystencję.

Warto jest poświęcić kilka minut więcej na blendowanie, gdyż im bardziej gładki krem tym lepiej i smaczniej :)

 

4. Teraz jasna część Twojego Monte jest gotowa. Jeśli chcesz dodatkowo by połowa jej była czekoladowa tak jak w oryginale, przelej połowę masy do innego naczynia i do jednej z części dodaj kakao.

Wmiksuj i gotowe.

 

5. W 4 równych szklankach umieść najpierw kakaową warstwę, a następnie delikatnie, przy pomocy łyżeczki, tak by warstwy się nie wymieszały, układaj jasną część. Całość posyp orzechami laskowymi.

 

6. Twoje Monte jest gotowe do jedzenia, ja jednak uważam, że najlepsze jest dobrze schłodzone. Umieść je zatem na około 3 godziny do lodówki. Krem podczas tego lekko zgęstnieje i będzie jeszcze pyszniejszy.

 

Smacznego!

 

   Kinga Chmara - dietetyk

Pobierz dzienniczek żywieniowy
Promedica Sp. z o.o. otrzymała pomoc z Unii Europejskiej współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach realizacji projektu: „Aktywacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie chojnickim (I) i (II)” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020"

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij