52 39 740 33

52 39 674 87

TWÓJ DIETETYK

Smalec z fasoli

 

Jak smakuje pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym to zapewne każdy wie.

 

Myślę, że większość osób lubi ten smak. Kiedyś się jadało tylko smalec i masło, bo nie było jeszcze margaryny. Teraz z obawy przed dużą ilością tłuszczów nasyconych mało kto wybiera smalec. Chciałabym zaproponować zrobienie takiego smalcu z fasoli. Wyglądem i smakiem przypomina wieprzowy smalec, ale w rzeczywistości nie ma w nim ani grama wieprzowiny.

 

Przepis:

-  zeszklić jedną cebulkę

- dodać jedno potarte jabłko

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek

- dodajemy składnik główny, czyli białą ugotowaną fasolę - około 250 g (może być z puszki)

- wszystko razem blendujemy i gotowe.

 

Wystarczy tylko posmarować nim pieczywo do tego kilka plasterków ogórka i jemy bez wyrzutów sumienia.

 

 

 Kinga Chmara - dietetyk

Pobierz dzienniczek żywieniowy
Promedica Sp. z o.o. otrzymała pomoc z Unii Europejskiej współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach realizacji projektu: „Aktywacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie chojnickim (I) i (II)” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020"

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij