Zaznacz stronę

Poradnia dietetyczna

Profesjonalne doradztwo żywieniowe

W naszej poradni udzielamy profesjonalnych porad dietetycznych w oparciu o analizę składu ciała. Analiza składu ciała profesjonalnym urządzeniem pozwala zdiagnozować problemy i ustalić indywidualny program żywieniowy.
Praca z naszym dietetykiem to gwarancja dobrego samopoczucia i ładniejszej sylwetki.
Dzięki dietoterapii polegającej na zastosowaniu określonej diety w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta, nasz dietetyk we współpracy z pacjentem jest w stanie poprawić efekty leczenia wielu schorzeń przewlekłych.
Konsultacja z dietetykiem to poczucie bezpieczeństwa dla kobiety w ciąży oraz osoby pragnącej zwiększyć swoją masę mięśniową poprzez trening.
Poradnia chorób metabolicznych 
Testy na nietolerancję pokarmową i wdrożenie diety eliminacyjnej.

Centrum Medyczne GEMINI - Chojnice - dietetyk

Anna Fankidejska – Mrowińska

Jestem absolwentką studiów magisterskich na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalność Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Przez wiele lat pracowałam jako technolog żywności oraz kierownik oddziału produkcyjnego w przemyśle spożywczym, gdzie zwracałam uwagę na skład i jakość produktów spożywczych. Zdobyte doświadczenie pomogło mi w pogłębianiu wiedzy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki.

     
Brałam  udział w ogólnopolskim programie „Zdrowo jemy zdrowo rośniemy”, którego celem było przeszkolenie pracowników w przedszkolach, żłobkach pod względem wdrożenia prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, jak i rodziców przedszkolaków. Jest to bardzo ważne, ponieważ „czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci”. Jeżeli nie zadbamy o prawidłowe nawyki żywieniowe wśród dzieci, to w dorosłym życiu będzie jeszcze trudniej.
Dodatkowo swoją wiedzę z zakresu żywienia człowieka pogłębiam w oparciu o fachową literaturę , śledzenie wyników najnowszych badań czy poprzez udział w szkoleniach i
konferencjach. Jestem także Członkiem Zwyczajnym Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
W życiu prywatnym jestem żoną i mamą dwójki dzieci: 13 letniej Zuzi i 9 letniego Bruna, którzy doskonale wiedzą, jak prawidłowo się odżywiać oraz jak ważna jest aktywność
fizyczna. Przygotowywanie z dziećmi wspólnych posiłków to moja pasja, a zarazem inspiracja. Pomaga nam w tym nasz domowy eko – ogródek,  gdzie rośnie dużo warzyw, owoców czy ziół.

Joanna Kadowska

„Unikaj niepokoju i presji zmieniając coś tak kluczowego jak dieta. W miarę jak uczysz się więcej
wprowadzaj zmiany z którymi czujesz się komfortowo. Pozwól ewoluować twojej diecie w sposób
harmonijny a tym samym uzdrawiający. Nie poganiaj rzeki.” P. Pitchford 

Moją pasją do gotowania i zdrowego stylu życia chciałam zarażać innych ludzi. Fascynują mnie nowinki kulinarne oraz rozwój dietetyki jako nauki. Śledzę badania naukowe opierając się o fachową literaturę medyczną i dietetyczną. Z wykształcenia jestem biologiem oraz technologiem żywności i żywienia człowieka. Wiedzę nieustannie poszerzam podczas licznych szkoleń i konferencji (żywienie dzieci, choroby autoimmunologiczne, żywienie seniorów, nietolerancje pokarmowe i inne zaburzenia ze strony układu pokarmowego, analizy badań laboratoryjnych, bezpieczna i właściwa suplementacja, żywienie w chorobach metabolicznych i nowotworowych).
Prowadzę również szkolenia i przygotowuje młodzież z zagadnień dietetyczno-kulinarnych. Pracę opieram o technikę mindfulness, która nie ma tylko zwrócić uwagi na sam moment spożywania posiłku, ale także wybór tego, co jemy i proces przygotowywania. Uważne jedzenie to również słuchanie swojego organizmu a przez to dbanie o siebie.
Pacjenci współpracując ze mną otrzymują indywidualny zbiór zaleceń i wskazówek dietetycznych dostosowanych do aktualnego stanu ich zdrowia. Propozycje posiłków można stosować jako wzór oraz swobodnie modyfikować uwzględniając zalecenia. Nie tylko żywienia ma znaczenie – uczę jak wprowadzać i zwiększać aktywność fizyczną i szukać równowagi między ciałem, a umysłem.

Aleksandra Hildebrandt

Z wykształcenia jestem dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie na Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy na kierunku dietetyka. Poza teorią praktyczne umiejętności nabyłam podczas zajęć studenckich m. in. w: Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. A. Jurasza, Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im. J. Biziela, Centrum Onkologii im. prof. F. Łukaszczyka, 10 Wojskowym Szpitalu Klinicznym z Polikliniką, Domach Pomocy Społecznej oraz prywatnych gabinetach dietetycznych.

Stale zwiększam swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych: kursach, warsztatach, szkoleniach.
W pracy za priorytet uznaję zmianę nawyków żywieniowych i indywidualne podejście do Pacjenta, z uwzględnieniem jego dolegliwości, wyników badań oraz subiektywnych odczuć.
Prywatnie interesuje się duńską filozofią życia Hygge, słuchaniem rozwojowych podcastów oraz dobrym filmem.

Twój dietetyk

CZYTELNIA ARTYKUŁÓW 

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O NIETOLERANCJI POKARMOWEJ?

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O NIETOLERANCJI POKARMOWEJ?

Nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa. To nie jest to samo. Nietolerancja pokarmowa to szczególny rodzaj nieprawidłowej reakcji organizmu na pokarm. Określenie to często bywa stosowane...

MIAŻDŻYCA W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH

MIAŻDŻYCA W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH

Jak przygotować się do wizyty u lekarza, na jakie objawy zwrócić uwagę ?  W czasie wizyt lekarskich zawsze zgłaszaj obserwowane przez siebie dolegliwości ze strony serca, mózgu, kończyn dolnych....

ETAPY CHOROBY HASHIMOTO

ETAPY CHOROBY HASHIMOTO

W rozwoju choroby Hashimoto można wyróżnić 5. etapów. Oznacza to, że na każdym z nich można przeprowadzić interwencje, które zapobiegają rozwojowi tej choroby. Artykuł przeznaczony jest przede...

CZY ŚWIĄTECZNE MENU MOŻE BYĆ SMACZNE I ZDROWE ?

CZY ŚWIĄTECZNE MENU MOŻE BYĆ SMACZNE I ZDROWE ?

Dla osób, które dbają o sylwetkę lub dla tych, którzy mają problemy zdrowotne, święta to niejednokrotnie okres stresu i dylematów związanych z wyborem potraw oraz ich ilością. Co więc zrobić, by nie...

ZDROWSZA WERSJA WYPIEKÓW

ZDROWSZA WERSJA WYPIEKÓW

Wyroby te ze względu na zawartość płatków owsianych, marchewki, buraków i jabłek są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęcznieje pod wpływem wody i tworzy żele o dużej...

DIETA ZALECANA W LECZENIU CUKRZYCY

DIETA ZALECANA W LECZENIU CUKRZYCY

Cukrzyca jest chorobą przemiany materii wykrywaną u ludzi wszystkich ras i w każdym wieku. Istotą tej choroby jest zmniejszenie lub zahamowanie wytwarzania i/lub wydzielania insuliny, prowadzące do...

Adres i dane kontaktowe

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@
promedchojnice.pl

Mapy Google

Przejdź do wyznaczania trasy dojazdu

Prawa pacjenta

Sprawdź swoje prawa

Polityka prywatności

Przeczytaj Klauzulę Informacyjną

Rejestracja online

Zarejestruj się