Poradnia dietetyczna
Profesjonalne doradztwo żywieniowe
W naszej poradni udzielamy profesjonalnych porad dietetycznych w oparciu o analizę składu ciała. Analiza składu ciała profesjonalnym urządzeniem pozwala zdiagnozować problemy i ustalić indywidualny program żywieniowy.
Praca z naszym dietetykiem to gwarancja dobrego samopoczucia i ładniejszej sylwetki.
Dzięki dietoterapii polegającej na zastosowaniu określonej diety w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta, nasz dietetyk we współpracy z pacjentem jest w stanie poprawić efekty leczenia wielu schorzeń przewlekłych.
Konsultacja z dietetykiem to poczucie bezpieczeństwa dla kobiety w ciąży oraz osoby pragnącej zwiększyć swoją masę mięśniową poprzez trening.
Poradnia chorób metabolicznych
Testy na nietolerancję pokarmową i wdrożenie diety eliminacyjnej.
Anna Fankidejska – Mrowińska
Jestem absolwentką studiów magisterskich na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalność Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Przez wiele lat pracowałam jako technolog żywności oraz kierownik oddziału produkcyjnego w przemyśle spożywczym, gdzie zwracałam uwagę na skład i jakość produktów spożywczych. Zdobyte doświadczenie pomogło mi w pogłębianiu wiedzy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki.
Brałam udział w ogólnopolskim programie „Zdrowo jemy zdrowo rośniemy”, którego celem było przeszkolenie pracowników w przedszkolach, żłobkach pod względem wdrożenia prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, jak i rodziców przedszkolaków. Jest to bardzo ważne, ponieważ „czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci”. Jeżeli nie zadbamy o prawidłowe nawyki żywieniowe wśród dzieci, to w dorosłym życiu będzie jeszcze trudniej.
Dodatkowo swoją wiedzę z zakresu żywienia człowieka pogłębiam w oparciu o fachową literaturę , śledzenie wyników najnowszych badań czy poprzez udział w szkoleniach i
konferencjach. Jestem także Członkiem Zwyczajnym Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
W życiu prywatnym jestem żoną i mamą dwójki dzieci: 13 letniej Zuzi i 9 letniego Bruna, którzy doskonale wiedzą, jak prawidłowo się odżywiać oraz jak ważna jest aktywność
fizyczna. Przygotowywanie z dziećmi wspólnych posiłków to moja pasja, a zarazem inspiracja. Pomaga nam w tym nasz domowy eko – ogródek, gdzie rośnie dużo warzyw, owoców czy ziół.
Joanna Kadowska
„Unikaj niepokoju i presji zmieniając coś tak kluczowego jak dieta. W miarę jak uczysz się więcej
wprowadzaj zmiany z którymi czujesz się komfortowo. Pozwól ewoluować twojej diecie w sposób
harmonijny a tym samym uzdrawiający. Nie poganiaj rzeki.” P. Pitchford
Moją pasją do gotowania i zdrowego stylu życia chciałam zarażać innych ludzi. Fascynują mnie nowinki kulinarne oraz rozwój dietetyki jako nauki. Śledzę badania naukowe opierając się o fachową literaturę medyczną i dietetyczną. Z wykształcenia jestem biologiem oraz technologiem żywności i żywienia człowieka. Wiedzę nieustannie poszerzam podczas licznych szkoleń i konferencji (żywienie dzieci, choroby autoimmunologiczne, żywienie seniorów, nietolerancje pokarmowe i inne zaburzenia ze strony układu pokarmowego, analizy badań laboratoryjnych, bezpieczna i właściwa suplementacja, żywienie w chorobach metabolicznych i nowotworowych).
Prowadzę również szkolenia i przygotowuje młodzież z zagadnień dietetyczno-kulinarnych. Pracę opieram o technikę mindfulness, która nie ma tylko zwrócić uwagi na sam moment spożywania posiłku, ale także wybór tego, co jemy i proces przygotowywania. Uważne jedzenie to również słuchanie swojego organizmu a przez to dbanie o siebie.
Pacjenci współpracując ze mną otrzymują indywidualny zbiór zaleceń i wskazówek dietetycznych dostosowanych do aktualnego stanu ich zdrowia. Propozycje posiłków można stosować jako wzór oraz swobodnie modyfikować uwzględniając zalecenia. Nie tylko żywienia ma znaczenie – uczę jak wprowadzać i zwiększać aktywność fizyczną i szukać równowagi między ciałem, a umysłem.
Aleksandra Hildebrandt
Z wykształcenia jestem dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie na Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy na kierunku dietetyka. Poza teorią praktyczne umiejętności nabyłam podczas zajęć studenckich m. in. w: Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. A. Jurasza, Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im. J. Biziela, Centrum Onkologii im. prof. F. Łukaszczyka, 10 Wojskowym Szpitalu Klinicznym z Polikliniką, Domach Pomocy Społecznej oraz prywatnych gabinetach dietetycznych.
Stale zwiększam swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych: kursach, warsztatach, szkoleniach.
W pracy za priorytet uznaję zmianę nawyków żywieniowych i indywidualne podejście do Pacjenta, z uwzględnieniem jego dolegliwości, wyników badań oraz subiektywnych odczuć.
Prywatnie interesuje się duńską filozofią życia Hygge, słuchaniem rozwojowych podcastów oraz dobrym filmem.
Dowiedz się więcej
Twój dietetyk
CZYTELNIA ARTYKUŁÓW
CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O NIETOLERANCJI POKARMOWEJ?
Nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa. To nie jest to samo. Nietolerancja pokarmowa to szczególny rodzaj nieprawidłowej reakcji organizmu na pokarm. Określenie to często bywa stosowane...
MIAŻDŻYCA W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH
Jak przygotować się do wizyty u lekarza, na jakie objawy zwrócić uwagę ? W czasie wizyt lekarskich zawsze zgłaszaj obserwowane przez siebie dolegliwości ze strony serca, mózgu, kończyn dolnych....
ETAPY CHOROBY HASHIMOTO
W rozwoju choroby Hashimoto można wyróżnić 5. etapów. Oznacza to, że na każdym z nich można przeprowadzić interwencje, które zapobiegają rozwojowi tej choroby. Artykuł przeznaczony jest przede...
CZY ŚWIĄTECZNE MENU MOŻE BYĆ SMACZNE I ZDROWE ?
Dla osób, które dbają o sylwetkę lub dla tych, którzy mają problemy zdrowotne, święta to niejednokrotnie okres stresu i dylematów związanych z wyborem potraw oraz ich ilością. Co więc zrobić, by nie...
ZDROWSZA WERSJA WYPIEKÓW
Wyroby te ze względu na zawartość płatków owsianych, marchewki, buraków i jabłek są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęcznieje pod wpływem wody i tworzy żele o dużej...
DIETA ZALECANA W LECZENIU CUKRZYCY
Cukrzyca jest chorobą przemiany materii wykrywaną u ludzi wszystkich ras i w każdym wieku. Istotą tej choroby jest zmniejszenie lub zahamowanie wytwarzania i/lub wydzielania insuliny, prowadzące do...
Adres i dane kontaktowe
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
rejestracjagemini@
promedchojnice.pl
Mapy Google
Przejdź do wyznaczania trasy dojazdu
Prawa pacjenta
Sprawdź swoje prawa
Polityka prywatności
Przeczytaj Klauzulę Informacyjną
Rejestracja online
Zarejestruj się