Wyroby te ze względu na zawartość płatków owsianych, marchewki, buraków i jabłek są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęcznieje pod wpływem wody i tworzy żele o dużej lepkości, zwiększa gęstość treści pokarmowej a także ma zdolność wychwytywania toksycznych związków-działa odtruwająco. Błonnik rozpuszczalny odgrywa również ważną rolę w zaburzeniach lipidowych organizmu poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu, zwiększenie wydalania tłuszczów ze stolcem a także opóźnianie wchłaniania triglicerydów. Powodują również zwolnienie wchłaniania glukozy oraz dzięki mechanizmowi namnażani rozluźniają masy kałowe.
Dlatego szczególnie polecam te ciasta osobom które:
walczą ze zbyt dużym cholesterolem,
chcą oczyścić organizm z toksyn
dbają o linie
a także cukrzykom
jest to również fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły:)
CIASTECZKA OWSIANE-15 SZT
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 380g) (porcja ok. 25g)
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA JEDNEJ PORCJI : 118 kcal
SKŁADNIKI: 100g masła, 40g cukru brązowego, 30g orzechów włoskich, 30g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180 g płatków owsianych
WYKONANIE:Utrzeć tłuszcz z cukrem, posiekać orzechy. Do utertego tłuszczu dodać pokrojone orzechy, płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na 15 części uformować kulki i kłaść na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 200 stopni C przez 8-10 minut. Po upieczeniu należy ostudzić.
RAZOWE CIASTO MARCHEWKOWE Z BAKALIAMI
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 1100g) (porcja ok. 100g)
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA JEDNEJ PORCJI : 249 kcal
SKŁADNIKI: 100g masła, 50g brązowego cukru, 50g płynnego miodu, 3 duże lekko roztrzepane jajka, 225g mąki razowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 175g drobno startej marchewki, 75g rodzynek sułtanek, 75g mielonych migdałów, sok i skórka starta z jednej pomarańczy
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem i miodem aż do puszystości, mieszając dodawać stopniowo jajka ( 2 ostatnie jajka wymieszać z łyżką mąki) resztę maki i proszek do pieczenia wymieszac z masą, dodać startą marchewkę, sułtanki, migdały oraz sok i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
CIASTO Z BURAKÓW
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 481g) (porcja ok. 100g)
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA JEDNEJ PORCJI : 119 kcal
SKŁADNIKI: 250 g startych surowych buraków
Słodzik (polecam stewie), 80 g zmielonych płatków owsianych lub otrębów, 25 g ciemnego kakao, 3 jaja (jedno jajko i dwa białka), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat migdałowy
WYKONANIE:
Starte na tarce buraki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.Dodajemy kakao oraz jajkaDorzucamy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz zmielone płatki owsiane. Polecam użyć do tego blendera.Całą masę dokładnie mieszany i przelewamy do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej oliwą z oliwekWkładamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40minPo tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone (może być lekko oblepione bo ciasto ma być wilgotne), jeśli nie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy jeszcze pół godziny.Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
NISKOKALORYCZNY JABŁECZNIK
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 550g) (porcja ok. 100g)
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA JEDNEJ PORCJI : 85 kcal
SKŁADNIKI: 2 białka z jajek, 2 jabłka (ok. 200g), 200g chudego sera białego, 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 10g), 2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki płatków owsianych (ok. 30g), 1 łyżeczka miodu (ok. 25g)
WYKONANIE:
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodajemy białko, siemię lniane, otręby, płatki, 1 łyżeczkę cynamonu, miód i wszystko dokładnie rozgniatamy. Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry. Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu lub nawet słodzik) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta, pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl