Produkty |
Witamina C (mg) |
β47 – karoten (mg) |
Witamina E (mg) |
Zawartość w 1 średniej porcji – 1 szklanka, chyba że zaznaczono inaczej |
|||
Jabłko (1 średnie) |
8 |
0,04 |
0,44 |
Brokuły |
116 |
1,30 |
1,32 |
Ryż brązowy |
0 |
0 |
4,00 |
Brukselka |
96 |
0,67 |
1,33 |
Marchew (1 średnia) |
7 |
12 |
0,28 |
Kalafior |
54 |
0,01 |
0,05 |
Ciecierzyca |
2 |
0,02 |
0,57 |
Kukurydza |
10 |
0,22 |
0,15 |
Grejpfrut różowy (1/2 sztuki) |
47 |
0,19 |
0,31 |
Pomarańcza (1 średnia) |
75 |
0,16 |
0,31 |
Sok pomarańczowy |
124 |
0,30 |
0,22 |
Ananas |
24 |
0,02 |
0,16 |
Soja |
3 |
0,01 |
3,35 |
Szpinak świeży |
16 |
2,30 |
0,57 |
Truskawki |
84 |
0,02 |
0,23 |
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Rośliny strączkowe zawierają:
– saponiny
– inhibitory proteaz
– kwas fitynowy
- chronią komórki przed uszkodzeniami, dzięki czemu mają działanie antynowotworowe;
- dzięki wysokiej zawartości błonnika chronią także przed rozwojem nowotworów jelita grubego.
OWOCE JAGODOWE
- bogate w kwas elagowy (związek z grupy polifenoli), który jest silnym antyoksydantem;
- wykazują silne działanie antynowotworowe.
WARZYWA KRZYŻOWE I CIEMNOZIELONE
- Zawierają:
– witaminy z grupy B
– witaminę C
– karotenoidy
– flawonoidy – sulforafan
– kwas foliowy
- przykłady: kalafior, brokuły, brukselka, kapusta, szpinak;
- badania wykazują, że warzywa te są pomocne w leczeniu nowotworów jelita grubego;
- przypuszcza się, że spożywanie tych warzyw redukuje tworzenie się polipów jelita grubego, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego.
CZOSNEK
- zawiera allicynę;
- stymuluje układ odpornościowy;
- eliminuje czynniki kancerogenne;
- przypuszcza się, że allicyna blokuje wniknięcie substancji kancerogennych do wnętrza komórki;
- allicyna spowalnia również rozwój nowotworów piersi.
SIEMIĘ LNIANE
- Zawiera:
– antyoksydanty;
– kwasy tłuszczowe omega-3.
- Badania wykazały, że zapobiega rozwojowi nowotworów piersi i jelita grubego.
WINOGRONA I SOK WINOGRONOWY
- zawierają resweratrol;
- działa on antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie;
- w badaniach wykazano zdolność resweratrolu do spowolniania wzrostu nowotworów wątroby, żołądka i piersi.
ZIELONA HERBATA
- Zawiera:
– polifenole
– flawonoidy
- mają działanie antyoksydacyjne;
- polifenole zapobiegają rozwojowi nowotworów jelita grubego, wątroby i piersi.
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE
- Grupa produktów zasobnych w:
– błonnik;
– witaminy;
– składniki mineralne;
– fenole.
OLIWA Z OLIWEK I OLEJ RZEPAKOWY
Wiele badań potwierdza antynowotworowy wpływ oliwy z oliwek i oleju rzepakowego dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sabina Budkiewicz
Dietetyk
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl