Zaznacz stronę

Produkty

Witamina C (mg)

β47 – karoten  (mg)

Witamina E  (mg)

Zawartość w 1 średniej porcji – 1 szklanka, chyba że zaznaczono inaczej

Jabłko (1 średnie)

8

0,04

0,44

Brokuły

116

1,30

1,32

Ryż brązowy

0

0

4,00

Brukselka

96

0,67

1,33

Marchew (1 średnia)

7

12

0,28

Kalafior

54

0,01

0,05

Ciecierzyca

2

0,02

0,57

Kukurydza

10

0,22

0,15

Grejpfrut różowy (1/2 sztuki)

47

0,19

0,31

Pomarańcza  (1 średnia)

75

0,16

0,31

Sok pomarańczowy

124

0,30

0,22

Ananas

24

0,02

0,16

Soja

3

0,01

3,35

Szpinak świeży

16

2,30

0,57

Truskawki

84

0,02

0,23

 

ROŚLINY STRĄCZKOWE

  • Rośliny strączkowe zawierają:

– saponiny

– inhibitory proteaz

– kwas fitynowy

  • chronią komórki przed uszkodzeniami, dzięki czemu mają działanie antynowotworowe;
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika chronią także przed rozwojem nowotworów jelita grubego.

OWOCE JAGODOWE

  • bogate w kwas elagowy  (związek z grupy polifenoli), który jest silnym antyoksydantem;
  • wykazują silne działanie antynowotworowe.

WARZYWA KRZYŻOWE I CIEMNOZIELONE

  • Zawierają:

– witaminy z grupy B

– witaminę C

– karotenoidy

– flawonoidy – sulforafan

– kwas foliowy

  • przykłady: kalafior, brokuły, brukselka, kapusta, szpinak;
  • badania wykazują, że warzywa te są pomocne w leczeniu nowotworów jelita grubego;
  • przypuszcza się, że spożywanie tych warzyw redukuje tworzenie się polipów jelita grubego, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego.

CZOSNEK

  • zawiera allicynę;
  • stymuluje układ odpornościowy;
  • eliminuje czynniki kancerogenne;
  • przypuszcza się, że allicyna blokuje wniknięcie substancji kancerogennych do wnętrza komórki;
  • allicyna spowalnia również rozwój nowotworów piersi.

SIEMIĘ LNIANE

  • Zawiera:

– antyoksydanty;

– kwasy tłuszczowe omega-3.

  • Badania wykazały, że zapobiega rozwojowi nowotworów piersi i jelita grubego.

WINOGRONA I SOK WINOGRONOWY

  • zawierają resweratrol;
  • działa on antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie;
  • w badaniach wykazano zdolność resweratrolu do spowolniania wzrostu nowotworów wątroby, żołądka i piersi.

ZIELONA HERBATA

  • Zawiera:

– polifenole

– flawonoidy

  • mają działanie antyoksydacyjne;
  • polifenole zapobiegają rozwojowi nowotworów jelita grubego, wątroby i piersi.

PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE

  • Grupa produktów zasobnych w:

– błonnik;

– witaminy;

– składniki mineralne;

– fenole.

OLIWA Z OLIWEK I OLEJ RZEPAKOWY

Wiele badań potwierdza antynowotworowy wpływ oliwy z oliwek i oleju rzepakowego dzięki wysokiej zawartości  jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Sabina Budkiewicz
Dietetyk

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl