Podobnie jak w przypadku utrzymania stałej temperatury ciała wynoszącej 36,6°C tak i w przypadku wartości pH organizm usilnie stara się utrzymać jej prawidłową wartość. Jeżeli wartość pH krwi osiągnie wartości typowe dla środowiska kwasowego, wówczas nasze zdrowie znajduje się w ogromnym niebezpieczeństwie.
Współczynnik pH (łac. potentia hydrogenii) pozwala określić kwasowość lub zasadowość określonej substancji. Wartość współczynnika pH mierzy się w skali od 0 do 14.
pH 7,0 uznawane jest za wartość neutralną (obojętną) przy czym wartości poniżej 7,0 są kwasowe a powyżej 7,0 zasadowe.
Poszczególne miejsca naszego organizmu wykazują zróżnicowane wartości pH i tak np. w jelicie grubym panuje środowisko lekko kwasowe a we krwi lekko zasadowe (dokładnie 7,365).
Jak powstają kwasy?
Podczas procesu przemiany materii organizm czerpie z pożywienia potrzebne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Niespożytkowane części pokarmu zostają wydalone.
Załóżmy, że spożywamy pizzę składającą się z białego ciasta, sosu pomidorowego, salami oraz żółtego sera. Wszystkie z wymienionych składników mają potężne działanie kwasotwórcze. Na nieszczęście, kwasów nie da się po prostu wydalić, wpierw muszą one zostać zneutralizowane przy pomocy wapnia, potasu oraz magnezu. Te trzy niezbędne dla zdrowia minerały wykorzystywane na co dzień do podtrzymywania procesów i funkcji życiowych są wówczas trwonione na neutralizację groźnych dla zdrowia kwasów.
Pomimo zneutralizowania, kwasy nie mogą tak po prostu zostać wydalone przez nerki czy skórę więc zostają odkładane w organizmie. Oczyszczenie może nastąpić jedynie poprzez zmianę nawyków żywieniowych lub kuracje oczyszczające z toksyn.
Kwasy pozostające w organizmie wyrządzają duże szkody:
- zapychają naczynia krwionośne prowadząc do nadciśnienia;
- odkładają się w naczynkach siatkówki oka powodując znaczne pogorszenie wzroku;
- zagnieżdżają się w cebulkach włosów powodując ich osłabienie;
- powodują powstawanie kamieni nerkowych;
- powodują ból stawów;
- zagnieżdżają się w komórkach skóry przyspieszając jej starzenie i powstawanie cellulitu;
- stwarzają idealne warunki dla bakterii, wirusów oraz grzybów;
- osłabiają pracę układu odpornościowego czyniąc organizm podatnym na infekcje bakteryjne i wirusowe.
Rozwiązaniem problemu nadmiernej kwasowości a co za tym idzie utrzymaniem trwałego zdrowia jest utrzymywanie wartości lekko zasadowych we krwi.
Odżywianie zasadowe.
Odżywianie zasadowe stwarza w organizmie środowisko przyjazne dla mikroorganizmów sprzyjających naszemu zdrowiu. Dzięki odżywianiu zasadowemu czujemy się sprawni, szczupli i młodzi, wzmacniamy odporność i chronimy organizm przed schorzeniami i chorobami cywilizacyjnymi.
Stosunek produktów zasadowych do produktów kwasowych powinien wynosić mniej więcej 80% do 20%.
Wskazówki dotyczące odżywiania zasadowego:
- warzywa, szczególnie zielone warzywa liściowe jeść na surowo (ewentualnie krótko podgrzewać)
- owoce zamiast cukru, pamiętając aby spożywać je na pusty żołądek i nie łączyć z innymi pokarmami;
- orzechy, pestki słonecznika, dyni, siemię lniane zamiast mięsa, ryb i produktów mlecznych;
- sok z cytryny zamiast octu (zwłaszcza spirytusowego);
- czysta woda bez gazu zamiast napojów gazowanych;
- unikać alkoholu, kawy, kakao, papierosów, słodyczy, konserwantów i barwników.
Owoce tworzące środowisko zasadowe:
- agrest
- ananasy
- arbuz
- avocado
- banany
- brzoskwinie
- cytryny
- czereśnie
- figi
- grejpfruty
- gruszki
- jabłka
- jagody
- kiwi
- limonki
- maliny
- mandarynki (klementynki)
- mango
- melony
- mirabelki
- morele
- nektarynki
- oliwki
- papaye
- pomarańcze
- porzeczki (białe, czarne, czerwone)
- śliwki
- świeże daktyle
- truskawki
- winogrona (białe, czerwone)
Warzywa i grzyby tworzące środowisko zasadowe:
- algi
- boćwina
- brokuły
- burak czerwony
- cebula
- chrzan
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola szparagowa
- groszek zielony
- kalarepa
- kapusta pekińska
- kapusta biała
- kapusta czerwona
- kapusta włoska
- kurki
- marchew
- oberżyny
- ogórki świeże
- papryka
- pieczarki
- pietruszka, korzeń
- por
- prawdziwki
- rzodkiewka
- seler
- trufle
- ziemniaki
Zioła i warzywa liściowe tworzące środowisko zasadowe:
- bazylia
- chrzan
- cykoria
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- goździki
- imbir
- kapusta pekińska
- kardamon
- kminek
- kolendra
- koperek
- kurkuma
- liście selera
- majeranek
- melisa
- mięta
- oregano
- papryczki chili
- pieprz (biały, czarny, czerwony, zielony)
- pietruszka, nać
- pokrzywa
- rozmaryn
- rucola
- sałata lodowa
- sałata masłowa
- stewia
- szafran
- szałwia
- szczypiorek
- szpinak, młody
- tymianek
Orzechy i pestki tworzące środowisko zasadowe:
- mak
- migdały
- pestki dyni
- sezam
Produkty spożywcze tworzące środowisko kwasowe:
- mięso, szynka, kiełbasa, jaja
- ryby i skorupiaki
- mleko i produkty mleczne
- musztarda, keczup, ocet
- orzechy (oprócz migdałów)
- zboża i produkty zbożowe
- cukier
- kawa
- czarna herbata
- alkohol
- tofu
Sabina Budkiewicz
Dietetyk
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl