Zaznacz stronę

U dzieci nadwagę/otyłość rozpoznaje się na podstawie wskaźnika BMI w odniesieniu do siatek centylowych. BMI powyżej 97 centyla oznacza otyłość.

BMI

Prawidłowo zbilansowana dieta, z odpowiednią zawartością składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju:

całkowita zawartość tłuszczów 25-30% wartości kalorycznej, tłuszczów nasyconych <7% wartości kalorycznej, tłuszczów trans <1% wartości kalorycznej, cholesterolu BMI 90. – 97. centyl utrzymanie stałej wartości BMI, co skutkuje spadkiem BMI poniżej 90. percentyla wraz z wiekiem; u dzieci z BMI >25 kg/m2 – utrzymanie masy ciała na tym samym poziomie,
dzieci w wieku 2-4 lat – odpowiednia redukcja BMI, gdy przyrost masy ciała
dzieci >4. roku życia – odpowiednia redukcja BMI w siatkach centylowych, gdy wartość BMI lub masa ciała utrzymana na tym samym poziomie.
BMI >97. centyla

dzieci młodsze – utrzymanie masy ciała na stałym poziomie,
dzieci starsze – zmniejszenie masy ciała o 1-2 kg na miesiąc.
BMI ≥97. centyla + obecność powikłań

zmniejszenie masy ciała o 1-2 kg na miesiąc + rozważenie dodatkowej terapii powikłań.
Aktywność fizyczna dobrana indywidualnie do dziecka, cel:

≥ 1 godziny dziennie aktywnego spędzania czasu (sport, gry, zabawy na świeżym powietrzu),
≤ 2 godzin dziennie pasywnego spędzania czasu (oglądanie telewizji, zabawa przy komputerze, gry wideo).

NAJCZĘSTSZE BŁĘDY W SPOSOBIE ŻYWIENIA DZIECI

Zaburzenie Czynniki sprzyjające/błędy Propozycje rozwiązania
Siedzący tryb życia telewizor w pokoju dziecka, niekontrolowany dostęp do komputera limitowanie czasu spędzanego przed komputerem, telewizorem i oglądanie treści
zwalnianie dziecka z obowiązku uczestnictwa w zajęciach fizycznych w szkole – często przez samych rodziców wspólna aktywność fizyczna w przypadku dzieci z problemami akceptacji własnego ciała, np. spacery, jazda na rowerze, zajęcia na pływalni, taniec
zbyt łatwy dostęp do żywności wysokoenergetycznej, podatność na reklamę, niski poziom wiedzy na temat żywności, błędne postawy i przekonania żywieniowe zdobywanie wiedzy o pokarmie – czytanie etykiet produktów, prasy fachowej, przygotowywanie listy zakupów w domu przed wyjściem do sklepu, rezygnacja z zakupu żywności wysokokalorycznej (lody, chipsy, fast food)
Niewłaściwy wybór żywności spożywanie napojów gazowanych i napojów typu light ograniczenie spożycia ze względu na dużą zawartość cukrów prostych (500 ml coli = 13 kostek cukru) oraz ryzyko przyzwyczajenia; zastąpienie napojów sokami, wodą mineralną niegazowaną
spożywanie napojów gazowanych i napojów typu light ograniczenie spożycia ze względu na dużą zawartość cukrów prostych (500 ml coli = 13 kostek cukru) oraz ryzyko przyzwyczajenia; zastąpienie napojów sokami, wodą mineralną niegazowaną
przyzwyczajenie do standardowych smaków i sposobów obróbki termicznej żywności, monotonia potraw wprowadzenie do diety nowych potraw – rozszerzenie doznań smakowych
Niewłaściwe przygotowanie żywności smażenie na głębokim tłuszczu, doprawianie potraw śmietaną, żółtkami, zasmażkami smażenie na patelniach teflonowych bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze, w kombiwarach, szybkowarach
stosowanie ostrych przypraw,
co potęguje spożycie żywności
przyprawianie kminkiem, kolendrą, majerankiem, ogórecznikiem, selerem – maja działanie przyspieszające przemianę materii
zbyt szybka konsumpcja – szybkie jedzenie nie pozwala na odczucie sytości wydłużenie czasu konsumpcji posiłku
dekoncentracja w trakcie spożywania unikanie rozmów przy posiłku, oglądania telewizji, czytania
zbyt duże porcje posiłków zmniejszenie wielkości talerza, rezygnacja z dokładek, wybór małych opakowań produktów
Niewłaściwa konsumpcja żywności niewłaściwe rozplanowanie posiłków w ciągu dnia spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia,
w odstępie 3-4 godzinnych; konsumpcja
posiłków o wyższej kaloryczności w godzinach przedpołudniowych, zmniejszenie obfitości
kolacji w przypadku braku apetytu podczas śniadania
zbyt duża lub mała częstotliwość konsumpcji unikanie podjadania między posiłkami; określenie
i wyeliminowanie sytuacji, miejsc i otoczenia sprzyjającego podjadaniu, określenie maksymalnej częstotliwości spożywania pokarmów o zwiększonej kaloryczności
sugerowanie odpoczynku często w pozycji siedzącej, leżącej nauczanie dziecka odchodzenia od stołu nie w pełni najedzonym; propozycja niezbyt umiarkowanej aktywności ruchowej
Niewłaściwe zachowanie po konsumpcji brak edukacji terapeutycznej dziecka uczenie się kontroli apetytu – ograniczanie bodźców wywołujących apetyt, zdobywanie wiedzy o ciele, nauczenie potrzeby wysiłku fizycznego

ODCHUDZANIE DZIECKA – WSKAZÓWKI DLA RODZICÓW

  1. Rób zakupy wspólnie z dzieckiem, sprawdzając wartość odżywczą wybranych produktów;
  2. Zaangażuj dziecko we wspólne przyrządzanie posiłków;
  3. Staraj się spożywać jak najwięcej posiłków w domu, przy wspólnym stole;
  4. Nie pozwalaj na jedzenie przed telewizorem;
  5. Ogranicz pokusy – wyeliminuj z domu wysokokaloryczne przekąski, słodzone napoje itp.;
  6. Nie używaj jedzenia jako formy nagrody;
  7. Umożliw dziecku podejmowanie decyzji – daj mu do wyboru dwie propozycje posiłków;
  8. Ty wybierasz czas i rodzaj posiłku, dziecko samo decyduje, ile zje;
  9. Zadbaj o systematyczne jedzenie, nie pozwól na opuszczanie posiłków, szczególnie śniadania;
  10. Używaj małych talerzy;
  11. Zorganizuj dziecku aktywny wypoczynek;
  12. Ogranicz czas spędzany przed telewizorem i komputerem;
  13. Reaguj na reklamy niezdrowej żywności;

Wprowadź zmiany w życiu całej rodziny – w myśl zasady „rób tak jak ja”, a nie „rób, bo ja tak każę”.

Za tydzień o niektórych chorobach powiązanych z nadwagą i otyłością.

Sabina Budkiewicz

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl