Pierwsza wizyta polega na:
- Konsultacji dietetycznej.
- Rozmowie z dietetykiem i analizie dotychczasowego odżywiania, analizie wyników badań krwi jeżeli są aktualne.
- Wywiadzie medycznym.
- Ważeniu na wadze medycznej.
- Analizie składu ciała profesjonalnym analizatorem ( m.in. pomiar zawartości tkani tłuszczowej, wody, masy mięśniowej).
- Badaniu antropometrycznym, dzięki którym wiadomo jaki jest typ figury, w którym miejscu sylwetki jest największy problem. Podczas tego badania mierzymy obwody oraz wzrost. Wszystkie parametry odpowiednio przelicza się.
- Badaniu fałdomierzem, dzięki medycznemu i prezyzyjnemu urządzeniu możemy dowiedzieć się na podstawie fałdu skórnego (np. pod łopatką lub w okolicach brzucha) jaką mamy zawartość tkanki tłuszczowej.
- Obliczaniu BMI.
- Określeniu wieku metabolicznego.
- Określeniu zapotrzebowania kalorycznego.
- Ogólnych zaleceniach dietetycznych.
Podczas drugiej wizyty pacjent otrzymuje szczegółowe zalecenia oraz dietę.
Jeśli pacjent choruje przewlekle i zażywa długotrwale jakieś leki, powinien zadbać o podstawowe wyniki badań przed wizytą (np. lipidogram, poziom glikemii i ciśnienia tętniczego, aminotransferazy, hormony tarczycowe, USG jamy brzusznej). Natomiast jeśli osoba jest zdrowa i nic poważnego oprócz problemów żywieniowych jej nie dolega, wyniki nie są konieczne.
Jak przebiega pierwsza wizyta
Wizyta w pierwszym etapie zaczyna się od wywiadu żywieniowego – jako dietetyk muszę poznać nawyki żywieniowe danej osoby, dowiedzieć się co jada na co dzień, poznać jej smaki i ulubione potrawy – w tym celu niezwykle przydatny jest kilkudniowy dzienniczek żywieniowy dostarczony przez pacjenta, w którym powinien on zamieścić swój dokładny jadłospis, godziny spożywania posiłków, ilość płynów, etc.
Każdy pacjent prowadzi bowiem inny tryb życia, ma różne przyzwyczajenia, więc dzięki wywiadowi i dzienniczkowi żywienia mogę dostrzec, jakie zmiany powinien wprowadzić w swój sposób odżywiania nie powodując rewolucji w dotychczasowym życiu. Wywiad obejmuje też pytania dotyczące przebiegu ewentualnych chorób przewlekłych. Nie ukrywam, że czasem gabinet dietetyka staje się niejako „konfesjonałem”, czy wręcz „kozetką psychoanalityka”.
W następnym etapie przeprowadzam analizę składu ciała, która pozwala dokładnie określić: aktualną masę ciała, BMI, zawartość tkanki tłuszczowej i jej dystrybucję w organizmie, zawartość masy mięśniowej, wody, protein i minerałów.
Dopiero suma „wyników” obu tych etapów pozwala mi w dokładny sposób poznać obraz danego pacjenta.
Kiedy wizyta u dietetyka jest wskazana:
w przypadku osób zdrowych, które chcą zracjonalizować swój sposób żywienia;
w przypadku kobiet w ciąży i karmiących;
w przypadku osób rzucających palenie tytoniu;
w przypadku osób aktywnych fizycznie;
w przypadku osób rozpoczynających odchudzanie.
Kiedy wizyta u dietetyka jest konieczna:
w przypadku osób z chorobami wątroby, trzustki, nerek, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, etc.
w przypadku osób cierpiących na otyłość i towarzyszącą jej cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidemii, choroby układu krążenia;
w przypadku osób, którym lekarz zalecił szybkie schudnięcie, np. przed operacją;
w przypadku osób, które mimo stosowania różnego rodzaju diet odchudzających nie obserwują u siebie trwałego spadku masy ciała;
w przypadku osób, które przybierają na wadze, mimo, iż jedzą mało i coraz więcej sobie odmawiają.
Ustalamy dietę dla osób z:
- schorzeniami przewodu pokarmowego (żołądka, jelit, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego);
- nadciśnieniem tętniczym;
- hiperlipidemią (hipercholesterolemią, hipertriglicerydemią);
- chorobą wieńcową;
- cukrzycą 1 i 2 typu;
- chorobami nerek;
- chorobami nowotworowymi;
- alergiami i nietolerancjami pokarmowymi (m.in. celiakią – chorobą trzewną);
- chorobami wieku dziecięcego;
- niedoborami pokarmowymi;
- stomią;
- nadwagą i otyłością.
Udzielamy porad żywieniowych dla:
dzieci i młodzieży;
kobiet w ciąży i karmiących;
osób aktywnych fizycznie;
osób rzucających palenie tytoniu.
Oferty specjalne:
usługi dla firm, szkół, przedszkoli, seniorów, klubów fitness (szkolenia i wykłady w zakresie zdrowego żywienia).
Mój komentarz:
Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) kardiolodzy, diabetolodzy czy nawet interniści, nie przechodzą zazwyczaj specjalnych szkoleń z zakresu żywienia człowieka. Dlatego każdy taki specjalista powinien współpracować z dietetykiem. Profesjonalny dietetyk ma bardzo dokładną wiedzę m.in. z zakresu zasad żywienia w różnych stanach chorobowych, towaroznawstwa żywności, procesów technologicznych przygotowywania posiłków i ustalania ich odpowiedniej wartości energetycznej oraz składu – co może znacznie przyczynić się do skuteczności leczenia. Osobiście uczestniczę nie tylko w szkoleniach i konferencjach naukowych przeznaczonych dla dietetyków, ale także dla lekarzy. Pozwala mi to pogłębiać swoją wiedzę w zakresie większym niż tylko tzw. dietetyka.
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl