Zaznacz stronę

BULION DROBIOWY 

To w zasadzie rosół. Albo podstawa każdej aromatycznej zupy.

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
1 kg drobiu: kury, kurczaka, skrzydełek, udek lub korpusów
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
cebula
ząbek czosnku
pęczek świeżych ziół: natki pietruszki, lubczyku, liści selera
2 litry wody
2 liście laurowe
kilka całych ziaren czarnego pieprzu
2 – 3 ziarna ziela angielskiego
3 goździki
sól
 

WYKONANIE:Porcje drobiu płuczę, zalewam w garnku wodą i gotuję na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu zbierając „szumowiny”.
Cebulę obieram, podpiekam na suchej patelni lub nad ogniem i wbijam w nią goździki.
Warzywa obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Dodaję do mięsa wszystkie warzywa, zioła i przyprawy i gotuję kolejną godzinę.
Pod koniec gotowania wywar solę. 

Gdy jest gotowy studzę go, odtłuszczam, a następnie przecedzam odciskając z soku to co zostanie na sitku. Przechowuję do 4 dni w lodówce lub w zamrażarce – do trzech miesięcy.

 

BULION WARZYWNY

Wyśmienita baza do wszelkich zup wegetariańskich. Doskonały też do picia na gorąco. SKŁADNIKI na 4-6 porcji: 4 duże marchewki 3 średnie pietruszki pół selera 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody pęczek świeżych ziół: natki pietruszki, lubczyku, liści selera, tymianku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2 – 3 ziarna ziela angielskiego sól 2 łyżki oliwy WYKONANIE: Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i kroję wzdłuż na ćwiartki. Obraną cebulę kroję na ósemki, obrany czosnek na niezbyt cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej (ale nie do zbrązowienia!) czosnek i cebulę, a po chwili dodaję pozostałe warzywa. Chwilę smażę mieszając, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Dodaję zioła i przyprawy, zmniejszam maksymalnie ogień i gotuję bulion przez 90 minut – aż warzywa całkiem zmiękną. W trakcie gotowania uzupełniam płyn wrzątkiem tak, by cały czas było go mniej więcej tyle samo. Gotowy wywar przecedzam i studzę (warzywa wyrzucam). Przechowuję go w lodówce do tygodnia, lub w zamrażarce – ok. 3 miesiące.

KOSTKI WARZYWNE

Przepis dla tych, którzy mają dość wszystkich E w produktach, a nie zawsze potrafią doprawić potrawę samymi przyprawami.

SKŁADNIKI na kilkanaście porcji:
200 g selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
1 pomidor
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 garść pieczarek
1 liść laurowy
kilka liści bazylii
szałwia
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 pęczek natki
50 g grubej morskiej soli

WYKONANIE:
Warzywa zmiksować, dodać sól i olej, gotować na wolnym ogniu 20 minut , aż do wyparowania wody, ostudzić i zmiksować. Przechowywać w słoiczku w lodowce. 1 łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową. Można też zamrozić np. w foremkach do lodu.

KOSTKI MIĘSNE

Podobnie jak kostki warzywne zastępują „cuda ” sprzedawane w sklepach.

SKŁADNIKI na kilkanaście porcji:
400 g mięsa mielonego ( wołowina )
250 g warzyw (seler naciowy, marchew, cebula, szałwia, rozmaryn, czosnek, 1pomidor)
200 g soli grubej
3 łyżki czerwonego wina
1 liść laurowy
1 goździk

WYKONANIE:
Zmiksować warzywa, włożyć do garnka dodać sól, mięso, wino, liść laurowy, goździk i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu mieszając (w przepisie jest, że na podkładce pod garnek, tego nie próbowałam). Po ugotowaniu ostudzić, włożyć do miksera i zmiksować tak, aby powstała konsystencja papki. Przechowywać w słoiku w lodówce, lub zamrozić w porcjach.
1 mała łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową.

BULION MIĘSNY

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
1 kg wołowiny z kością
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
cebula
ząbek czosnku
pęczek świeżych ziół: natki pietruszki, lubczyku, liści selera
2 litry wody
2 liście laurowe
kilka całych ziaren czarnego pieprzu
2 – 3 ziarna ziela angielskiego
3 goździki
sól

WYKONANIE:
Mięso płuczę, zalewam w garnku wodą i gotuję na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Cebulę obieram, podpiekam na suchej patelni lub nad ogniem i wbijam w nią goździki.
Warzywa obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Dodaję do mięsa wszystkie warzywa, zioła i przyprawy i gotuję kolejną godzinę.
Pod koniec gotowania wywar solę.
Gdy gotowy studzę go, odtłuszczam, a następnie przecedzam odciskając z soku to, co zostanie na sitku.

BULION RYBNY

SKŁADNIKI na 4-6 porcji: 2 kg ryby lub: ości, kręgosłupy, łby, skóra 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 litry wody 2 liście laurowe 1 gałązka tymianku kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek natki selera kilka całych ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego sól WYKONANIE:

Warzywa obieram i kroję w małe kawałki. Cebulę obieram i podpiekam na suchej patelni. Części ryby bardzo dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i usuwam skrzela – są gorzkie, zalewam je w garnku zimną wodą, dorzucam warzywa i zagotowuję. Zmniejszam maksymalnie ogień i bulion gotuję około 45 minut. Dodaję sól, zioła i przyprawy i gotuję na małym ogniu jeszcze 20 minut.

Po ostudzeniu zdejmuję z powierzchni tłuszcz, wywar przecedzam odciskając z płynu to, co zostanie na sitku. Taki wywar najlepiej jest zużyć od razu, ale wytrzyma w lodówce do 3 dni, a w zamrażarce do 2 miesięcy.

Opr. Sabina Budkiewicz

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl