WAHANIA MASY CIAŁA
Skutkiem terapii onkologicznych może być wzrost masy ciała spowodowany:
- spożywaniem nadmiernych ilości jedzenia;
- stosowaniem steroidów;
- gromadzeniem płynów w organizmie
ZMIANY SMAKOWE
W trakcie chemioterapii odczuwanie smaku może ulegać zmianie:
- potrawy przybierają nieprzyjemny, metaliczny posmak
- potrawy mogą wydawać się bardziej słone lub wręcz odwrotnie – słodsze niż dotychczas
Zmiany te są tymczasowe i nie pozostają na stałe.
Wskazówki praktyczne:
- używaj intensywnych przypraw, o ile nie wywołują niestrawności
- jeśli niektóre potrawy zaczęły wzbudzać niechęć do jedzenia, należy wyeliminować je z diety i zastąpić je potrawami o podobnym składzie odżywczym.
NUDNOŚCI I WYMIOTY
- powracanie do znormalizowanej diety powinno następować stopniowo poprzez spożywanie: wody, soków i przecierów owocowych, klarownych zup i przecierów przygotowanych na gotowanym drobiu z ryżem;
- w okresie występowania nudności organizm łatwo przyswaja produkty takie jak: sok jabłkowy lub winogronowy, nektary owocowe, rozcieńczone soki owocowe, lody z mrożonej wody z sokiem, mus jabłkowy, owoce z puszki.
SUCHOŚĆ W USTACH
Wskazówki praktyczne:
- dania podawaj z lekkimi sosami;
- gotowane warzywa podawaj w postaci puree;
- napoje pij zarówno w trakcie, jak i między posiłkami;
- zawsze miej pod ręką coś do picia: herbatę, sok, bulion, cierpkie napoje (np. woda z cytryną) – pobudzą wydzielanie śliny;
- żuj gumę bezcukrową lub liście mięty.
- uważaj na słodkie landrynki i lizaki ! Ryzyko próchnicy powinno skłonić do ograniczonego spożycia cukrów prostych lub zastąpienia ich słodzikiem;
- konsumpcja pokarmów z ostrymi, drażniącymi śluzówkę przyprawami powinna być ograniczona, podobnie jak potraw bardzo gorących.
BOLESNOŚĆ W JAMIE USTNEJ
- w przypadku wystąpienia bolesności w jamie ustnej i w gardle powinniśmy unikać potraw , które mogą dodatkowo podrażniać tę okolicę;
- niektóre z potraw mogą natomiast przynieść ulgę, szczególnie takie jak: posiłki chłodne, łagodne i miękkie;
- unikać należy posiłków pikantnych, gorących , z małą ilością wody oraz o szorstkiej i chropowatej strukturze;
- najlepszym rozwiązaniem, będą posiłki w postaci papkowatej oraz spożywanie posiłków przez słomkę, ponieważ tym sposobem pokarm trafi od razu do gardła, omijając bolesne miejsca.
ZAPARCIA
Dieta, która zapobiega zaparciom opiera się na spożywaniu pokarmów bogatych w błonnik:
- produkty pełnoziarniste;
- płatki zbożowe z otrębami;
- surowe warzywa i owoce;
- suszone owoce (śliwki, morele, żurawina, rodzynki, itp.);
- kompot ze śliwek – najlepiej suszonych;
- ważna jest także odpowiednia podaż płynów.
JAKIE NAPOJE WYBIERAĆ:
- woda – niskozmineralizowana, średniozmineralizowana lub źródlana z atestem;
- świeże soki – warzywne i owocowe;
- nektary owocowe bez dodatku cukru;
- zielona herbata;
- mieszanki ziołowe – nagietek, melisa, mięta;
- koktajle mleczne.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY ZDROWYCH NAPOJÓW:
- Napój mleczno-buraczany:
– szklanka zsiadłego mleka
– szklanka kwasu buraczanego
– łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką . Dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Kaloryczność 1 szklanki – 73 kcal.
- Koktajl pietruszkowy:
– pęczek natki pietruszki (ok. 20g)
– 1 średnia pomarańcza (ok. 230g)
– 1 banan (ok. 130g)
– 1 średnie jabłko (ok. 150g)
– woda 200 ml
Wszystkie składniki miksyjemy.
Kaloryczność jednej szklanki – ok. 90 kcal.
ŻYWNOŚĆ A WŁOSY I PAZNOKCIE
Skutkiem chemioterapii jest osłabienie włosów oraz paznokci. Aby je wzmocnić musimy zapewnić codziennie dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpłyną na ich stan.
- witamina A – jaja, mleko, masło, wątróbka, marchew, pomidory;
- witaminy z grupy B – warzywa, ziemniaki, mleko, podroby, drożdże, banany;
- cynk – kasze i chleb pełnoziarnisty, drób i ryby, chude mięso;
- krzem – mleko i przetwory mleczne, skrzyp;
- magnez – kakao, migdały, jabłko ze skórką, natka pietruszki;
- żelazo hemowe pochodzenia zwierzęcego – mięso czerwone (zwłaszcza wołowina), żółtka jaj, ryby;
- żelazo niehemowe pochodzenia roślinnego – szpinak, buraki, pełne ziarna zbóż, kasze, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona (słonecznika, dyni) oraz drożdże.
- ważna jest ilość spożywanego nabiału, jaj, ryb, mięsa i przetworów zbożowych, gdyż są one źródłem aminokwasów siarkowych: metioniny i cystyny. Dostarczają one siarkę potrzebną do wytwarzania keratyny – białka, z którego zbudowane są włosy i paznokcie;
- nie zapominaj także o kwasach tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na włosy i paznokcie;
– NNKT z rodziny omega-6 – znajdziemy je w produktach pochodzenia roślinnego, np. rośliny liściaste i siemię lniane;
– NNKT z rodziny omega-3 – tego typu tłuszcze znajdziemy przede wszystkim w rybach morskich i tranie.
Sabina Budkiewicz
Dietetyk
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl