Według American Cancer Society 2012 każdego roku w Stanach Zjednoczonych 1/3 zgonów spowodowana jest przez nowotwory. Wykazano że nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zachorowania na wiele typów nowotworów, co ma związek ze złymi nawykami żywieniowymi oraz małą aktywnością fizyczną. Zdrowa dieta, unikanie palenia tytoniu i odpowiednia aktywność fizyczna mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór a także znacząco zmniejsza ryzyko zgonu z tego powodu.
Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworowej wyglądają następująco:
Należy dostarczyć do organizmu tyle kcal aby pokryć zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu ( nie wolno przekroczyć zaleceń aby nie doprowadzić do nadwagi)
Należy ograniczyć spożycie przetworów mięsnych i czerwonego mięsa na korzyść drobiu, ryb i warzyw strączkowych. Rezygnujemy również ze smażenia czy grilowania tych produktów ale możemy je upiec bądź ugotować.
Należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie gdyż dieta zawierająca warzywa i owoce zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Szczególnie zwracając uwagę na :
– Beta-karoten nawet nie przekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników które mogą wiązać się z substancjami znajdującymi się w komórkach i wywierać szkodliwy wpływ na błony komórkowe oraz na podział komórek Redukuje również ujemne skutki radioterapii i chemioterapii. Zaobserwowano także, że może on spowodować powrót komórek dysplastycznych do normalnej funkcji. Wzmacnia system immunologiczny, chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami,
Beta karoten w dużych ilościach jest zawarta w: marchewce, dyni,mango i w morelach.
– Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka (ok. 1 g/dzień). Występują m.in. w owocach (szczególnie cytrusowych), warzywach (np. pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (np. soi).
– Antocyjany – to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie tj: aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina. Tychdobroczynnych substancji można szukać także w owocach winogron i truskawek.
Należy wzbogacić dietę w błonnik, który zmniejsza zachorowalność na nowotwory a szczególnie raka jelita grubego. Cennym źródłem błonnika są produkty zbożowe pełnoziarniste: ciemny makaron, chleb razowy lub graham, ryż brązowy i kasza gryczana, pęczak, płatki owsiane. Jednocześnie ograniczamy spożycie produktów zawierających rafinowane węglowodany zawarte w: słodyczach,słodzone płatki śniadaniowe, napoje słodzone itp.
Należy ograniczyć spożycie alkoholu, ponieważ picie alkoholu jest ustalonym czynnikiem ryzyka wystąpienia nowotworów złośliwych jamy ustnej, gardła, krtani, wątroby, jelita grubego i piersi. W przypadku picia alkoholu i używania tytoniu ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku znacznie wzrasta.
Należy unikać soli, ponieważ dieta bogata w sól zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka i gardła.
Należy z ostrożnością podchodzić do suplementów diety – z wyjątkiem wapnia i wit D – nie wykazano korzystnego wpływu suplementów diety na ryzyko nowotworowe a w niektórych przypadkach zbyt duże dawki witamin lub składników mineralnych w postaci suplementów mogą wręcz zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Dlatego też najlepszym źródłem witamin i minerałów jest odpowiednio skomponowana dieta.
Przepis na pożywny koktajl:
1łyżeczka siemienia lnianego
2 łyżeczki orzechów włoskich
3 łyżeczki rodzynek
1/2 jabłka ze skórką
5 czerwonych winogron
4 różyczki brokuła
sok z grejpfruta do smaku
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać gorącą wodą na ok. 1 godzinę, po tym czasie wszystkie składniki zmiksować, doprawić do smaku sokiem z grejpfruta i spożyć 🙂
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl