Zaznacz stronę

Prawidłowa dieta to jeden z najważniejszych czynników, które mogą chronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Dieta to jednak również jeden z najlepszych sposobów na walkę z już rozpoznanym nadciśnieniem.

Specjaliści z amerykańskiego Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego opracowali optymalny sposób odżywiania – tzw. dietę DASH. Jej nazwa pochodzi od programu badawczego „Dietary Approaches to Stop Hypertension” czyli „Dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia”. Wymaga ona spożywania określonej liczby dziennych porcji z różnych grup produktów. Głównym celem diety DASH jest zmniejszenie ilości przyjmowanego z pokarmami sodu, który niekorzystnie wpływa na wysokość naszego ciśnienia tętniczego.

Jak należy stosować dietę DASH ?

W poniższej tabeli zawarte jest spożycie ok. 2000 kcal dziennie. Liczba porcji w każdej z grup produktów żywnościowych może się różnić w zależności od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Tabela ta może być pomocna w planowaniu codziennego jadłospisu.

Grupa pokarmów Liczba porcji dozwolonych w ciągu jednego dnia Wielkość jednej porcji Przykłady, uwagi

Zboża, produkty zbożowe

 

7-8 1 kromka chleba, 30 g płatków zbożowych, pół kubka gotowanego ryżu, makaronu lub płatków zbożowych Chleb razowy, chleb pita, obwarzanek, płatki zbożowe, kasza kukurydziana, płatki owsiane, krakersy, niesolone precelki i popcorn
Warzywa 4 – 5 1 kubek surowych warzyw liściastych, pół kubka gotowanych warzyw, 170 g soku warzywnego Pomidory, ziemniaki, marchew, groszek zielony, kabaczki, brokuły, liście rzepy, kapusta włoska i czerwona, kalafior, szpinak, karczochy, fasola, fasolka szparagowa, słodkie ziemniaki
Owoce 4 – 5 170 g soku owocowego, 1 średni owoc, ćwiartka kubka suszonych owoców, pół kubka owoców świeżych, mrożonych lub puszkowanych Morele, banany, daktyle, grejpfruty, winogrona, pomarańcze, mango, sok pomarańczowy, melony, brzoskwinie, ananasy, suszone śliwki, rodzynki, truskawki, mandarynki
Nabiał – odtłuszczony, niskotłuszczowy 2 – 3 230 g mleka, 1 kubek jogurtu, 40 g żółtego sera Beztłuszczowe lub chude mleko, chudy lub odtłuszczony kefir/maślanka, chudy jogurt, chudy twaróg, ser żółty
Mięso, drób, ryby 2 lub mniej 90 g gotowanego mięsa, drobiu lub ryby Należy wybierać tylko chude części, odcinać widoczny tłuszcz, piec, grillować lub gotować zamiast smażyć, z drobiu usuwać skórkę
Orzechy, ziarna, nasiona 4 – 5 /tydzień jedna trzecia kubka lub 40 g orzechów, 2 łyżki lub 15 g ziaren, pół kubka gotowanego suchego grochu Migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, mieszanka owocowa, ziarna słonecznika, soczewica, fasola
Tłuszcze, oleje 2 – 3 majonezu, 2 łyżki sosu sałatkowego „light„, 1 łyżeczka oleju roślinnego Miękka margaryna, majonez niskotłuszczowy, sos do sałatek niskotłuszczowy, oleje roślinne
Słodycze 5 / tydzień 1 łyżka cukru, 1 łyżka dżemu lub konfitur, 15 g cukierków żelowych, 230 g lemoniady Cukier, dżem, żelki, galaretki owocowe, syrop klonowy, landrynki, napoje owocowe, lody, sorbety

Warto i należy zapomnieć o … solniczce

Gdzie znajduje się sól ?

Niestety znajduje się ona niemal we wszystkich pokarmach. Przykładowo:

  • standardowa kromka chleba (30-40g) może zawierać nawet 0,75 g soli;
  • 50 g płatków kukurydzianych to aż 1,4 g soli
  • 50 g chrupek kukurydzianych to też ok. 1,4 g soli;
  • 200 – gramowy kawałek pizzy – ok. 2,8 g soli;
  • przeciętny tradycyjny obiad to ok. 10 g soli;

Choć potrzeby naszego organizmu w zupełności zaspokoiłoby 1,5 g soli dziennie, przeciętny Polak spożywa jej aż 13 razy więcej ! Zdaniem ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia  (WHO) to zdecydowanie za dużo – nie powinniśmy bowiem przekraczać dawki 5 g soli dziennie.

Jak to wyliczyć ?

Na większości produktów podaje się zawartość nie soli, lecz sodu (Na). W 5 g soli znajduje się 2 g sodu. Jeżeli więc chcemy dowiedzieć się, ile soli zjadamy, podaną ilość sodu musimy pomnożyć przez 2,5. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to 100 g produktu.

Aby zmniejszyć spożycie soli należy:

  • nie solić potraw przed spróbowaniem;
  • zastąpić sól ziołami (jeśli używasz mieszanki ziół, sprawdź, czy nie zawiera ona soli);
  • unikać produktów wysoko przetworzonych – gotowe przemysłowe potrawy, konserwy, zupy w proszku zawierają na ogół dużo soli;
  • jeżeli nie możesz obejść się bez solenia kup sól (najlepiej w aptece) sodowo-potasową – jest mniej szkodliwa;
  • nie przyzwyczajaj dzieci do soli – badania dowodzą, że zdecydowanej większości dzieci potrawy niesolone smakują równie dobrze, a przestają dopiero wtedy, gdy dzieci nauczą się od rodziców je solić;
  • solenie nie jest kwestią smaku, ale przyzwyczajeniem. Naukowcy z Nowej Zelandii przeprowadzili doświadczenie, w którym grupie osób polecono skosztować trzy różne kawałki chleba. Jeden zawierał normalną ilość soli, w drugim zawartość soli była zmniejszona o 10%, a w trzecim o 20%. Nikt nie był w stanie rozróżnić, który kawałek chleba ma normalną, a który mniejszą ilość soli.

Materiał pochodzi z czasopisma „The Lancet”.

Opracowała: Sabina Budkiewicz

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl