Zaznacz stronę
  • Można wybierać dowolne pieczywo, trzeba jednak pamiętać, że w diecie niskokalorycznej zaleca się pieczywo razowe lub graham (razowe pszenne).
  • Do kanapek zawsze należy dodawać warzywa.
  • Przynajmniej raz na kilka dni herbatę warto zastąpić naparami z owoców.
  • Jeśli słodzimy herbatę, to najlepiej miodem.
  • Przekąski powinny być spożywane między posiłkami, przy czym należy pamiętać o zachowaniu jednakowych przerw między posiłkami głównymi (śniadaniem, obiadem i kolacją).
  • Nie zapominajmy o kefirze, jogurcie i owocach.
  • Kolacja powinna być najmniej kalorycznym posiłkiem podstawowym.
  • Nie zostawiajmy posiłku głównego na wieczór.
  • Jedzmy nie później niż 3 godziny przed snem.
  • Dobrze jest po kolacji wypić herbatę ziołową lub owocową.
  • Z kompotami słodzonymi oraz słodzonymi sokami owocowymi nie należy przesadzać, bo są bardzo kaloryczne.
  • Lepszy smak mają sałatki doprawiane majonezem, jednak jogurt naturalny jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Dobrze jest choć częściowo dodawać go do majonezu.
  • Każdego dnia trzeba jeść świeże owoce, są doskonałym źródłem witamin.
  • Do grillowania najlepiej jest stosować niezbyt tłuste mięsa i ryby zamiast kiełbasy, żeberek czy boczku.
  • Jeżeli dzienna dawka żywieniowa okaże się wysokokaloryczna, na kolację wystarczy wypicie kefiru, jogurtu lub soku wielowarzywnego.
  • Należy codziennie wypijać co najmniej 1,5 l płynów.
  • Najlepiej kontrolować bilans spożytych produktów w ciągu dnia i uzupełniać kalorycznością napojów, pić więcej wody mineralnej i herbat ziołowych nie słodzonych, jeżeli bilans jest wysoki, a gdy niski wypić więcej soków.
  • Osoby ściśle kontrolujące kaloryczność swojej diety muszą pamiętać, że każda dodana do herbaty, czy innego napoju, płaska łyżeczka cukru to 20 kcal, toteż wymiennie możemy wypić szklankę zdrowego soku wielowarzywnego. Raz na jakiś czas można zjeść niewielki kawałek ciasta, np. szarlotki lub drożdżowego.
  • Jeśli ktoś chce stosować dietę minimum, powinien sałatki warzywne jeść bez dodatku sosów i oleju.
  • Do sałatek warzywnych wskazana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno lub olej rzepakowy.
  • Bardzo ważnym daniem obiadowym jest zupa, ale tylko wtedy gdy stanowi samodzielne danie.
  • Do przygotowania zup i sałatek można wykorzystywać mrożonki.
  • Do drugiego dania najlepsze są mięsa chude, polędwica, drób i ryby.
  • Czasami zamiast mięsa można podać na obiad naleśniki z kapustą czy warzywami, albo zasmażane pieczarki.
  • Dobrze jest zjeść coś ciepłego na kolację.
  • Raz na jakiś czas warto przygotować wątróbkę drobiową lub cielęcą.
  • Czasami dla odmiany na kolację można podać muesli z mlekiem lub inną zupę mleczną, choć tak naprawdę lepiej jest zjeść tego rodzaju potrawę na śniadanie..
  • Do omletu można dodać konfiturę, masło orzechowe albo też posypać go cukrem pudrem.
  • Najważniejsze aby nasze śniadanie było urozmaicone.
  • Najlepiej codziennie wymyślać coś nowego i zdrowego, czy myśleć o jakości, a nie o ilości spożywanych posiłków.
  • Należy pamiętać, że doskonałym źródłem błonnika jest chleb razowy i warzywa.
  • Nie należy zapominać o zawierających dużo błonnika oraz bardzo sycących płatkach owsianych.
  • Do śniadania zamiast mleka można pić lub użyć jogurtu lub kefiru – do 2% tłuszczu.
  • Od czasu do czasu można pozwolić sobie na kakao – własnoręcznie przygotowane – nie typu „Puchatek”, które jest niezwykle przetworzonym produktem o niewielkiej zawartości prawdziwego ziarna kakaowego !
  • Od czasu do czasu można pozwolić sobie na ciasto owocowe (np. biszkopt z owocami lub drożdżówka z owocami, albo szarlotka, itp.).
  • Kolacja powinna być urozmaicona i lekkostrawna – zwłaszcza latem, kiedy jest dużo świeżych warzyw i owoców.
  • Warto pamiętać, że w towarzystwie jemy mniej, niż kiedy jemy sami przed telewizorem.
  • Szczególnie latem musimy pamiętać, aby spożywać odpowiednią ilość płynów w ciągu dnia.
  • Zawsze lepiej jest wypić szklankę wody mineralnej z dodatkiem soku naturalnego niż gazowany napój słodzony.

 

Sabina Budkiewicz
Dietetyk

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl