utworzone przez Biuro | paź 30, 2020 | Porady Dietetyka, zdrowie od kuchni
W tym miejscu bardzo często pisałam o tym, że warto jeść ryby. Osobiście miałam taki okres w życiu, że jadałam je niemalże codziennie. Kiedy jednak okazało się, że mój poziom kwasu moczowego we krwi niebezpiecznie się podwyższył – ograniczyłam ich jedzenie do kilku...
utworzone przez Biuro | paź 30, 2020 | cukrzyca, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób
Materiał przedstawiony w poprzednim artykule to zaledwie zarys zasad funkcjonowania IG. Wystarczy zapamiętać, że po spożyciu posiłku o wysokim IG natychmiastowy skok a następnie gwałtowny spadek glikemii pobudza wydzielanie insuliny będącej hormonem odpowiedzialnym za...
utworzone przez Biuro | paź 30, 2020 | cukrzyca, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób
W tym miejscu pisałam już o indeksie glikemicznym (IG) w kontekście ogólnego stanu zdrowia. Tym razem postaram się wyjaśnić jego rolę w sytuacji gdy chcemy zgubić lub utrzymać stałą masę ciała. Produkty/potrawy żywnościowe charakteryzujące się identyczną...
utworzone przez Biuro | paź 30, 2020 | Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób
Wiele osób zapewne słyszało o tzw. równowadze kwasowo-zasadowej ale pojęcie to nie dla wszystkich jest do końca zrozumiałe. Co więc warto o niej wiedzieć, zwłaszcza w kontekście nadwagi i otyłości? To, czy i w jakim stopniu dana substancja jest kwasowa czy zasadowa...
utworzone przez Biuro | paź 29, 2020 | Porady Dietetyka
Wszyscy, którzy kiedyś próbowali diet odchudzających, znają ten moment, w którym zaczyna się zmęczenie oraz tendencja w popadanie w zły nastrój. Wprawdzie zmienili sposób żywienia, monitorowali ilość dostarczanych kalorii, jednak po początkowej utracie masy ciała,...
utworzone przez Biuro | paź 29, 2020 | Porady Dietetyka
1. Jaką dawkę probiotyku i jaki rodzaj szczepów należałoby zastosować u pacjenta leczonego chemioterapią? Jest to sytuacja klinicznie dość trudna, wymagająca konsultacji indywidualnej pacjenta. Celowe jest wykonanie badania mikroflory i na tej podstawie dobór...
utworzone przez Biuro | paź 29, 2020 | Porady Dietetyka
W gabinecie dietetyka można usłyszeć wiele różnych pytań. Z moich doświadczeń wynika, że niestety spada zaufanie pacjentów do nauk o żywieniu – co jest szczególnie niebezpieczne, gdy tak duży nacisk kładzie się (słusznie) na żywienie oparte na dowodach naukowych....
utworzone przez Biuro | paź 29, 2020 | Porady Dietetyka, zdrowie od kuchni
W polskiej tradycyjnej kuchni spory udział mają wędliny. Kupujemy je w dużych ilościach, nie zawsze zastanawiając się nad ich właściwym wyborem. O czym warto wiedzieć przy zakupie wędlin ? Wszystko zależy od tego co chcemy kupić – wędlinę zapakowaną w postaci kawałków...
utworzone przez Biuro | paź 29, 2020 | Porady Dietetyka, żywność i suplementy
Tanie mięso, zwłaszcza drobiowe i wieprzowe kupujemy na potęgę. Nie zastanawiamy się nad tym, dlaczego jest ono takie tanie, choć koszty jego produkcji podobno z roku na rok rosną. Sekrety produkcji Za większością mięsa, jakie możemy kupić zwłaszcza w supermarketach,...
utworzone przez Biuro | paź 29, 2020 | Naturalne metody leczenia, Porady Dietetyka, żywność i suplementy
Podczas wywiadu żywieniowego moi pacjenci często wskazują na bardzo osobliwy ból: intensywny, który dotyczy zwłaszcza łydek, ale szybko rozchodzi się też na całą nogę. Zazwyczaj taki skurcz przechodzi bez śladu po kilkudziesięciu sekundach. Wydaje się więc, że to nic...