Zaznacz stronę

Jak rozpoznać, czy „dieta pudełkowa” to nie pomyłka ? Źle skomponowana może bowiem doprowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych lub pogorszenia objawów chorobowych. Nie ma jednej recepty na idealną dietę pudełkową, bo każdy z nas ma inne potrzeby, przyzwyczajenia i preferencje. Najważniejsze jest konkretne określenie, czego oczekujemy i dokładne sprawdzenie informacji o firmie, z usług której chcemy skorzystać.

Wybrana przez nas firma powinna mieć swojego dietetyka, który ustali jadłospis biorąc pod uwagę nie tylko nasze zdrowie (np. alergie i nietolerancje, choroby takie jak: cukrzyca, hiperlipidemia, etc.) ale też to, co lubimy (np. dieta wegetariańska czy wegańska) i co nam nie smakuje.

Zagwarantowanie odpowiedniej wartości odżywczej posiłków, zapewnienie ich prawidłowego rozkładu energetycznego w ciągu dnia, odpowiednich proporcji pomiędzy białkiem zwierzęcym i roślinnym oraz właściwego udziału poszczególnych kwasów tłuszczowych – to tylko jeden z elementów pracy, jaka musi być wykonana, aby dieta zamknięta w pudełku mogła zastąpić posiłki przygotowane w domu, zapewniając konsumentom zdrowie i wygodę.

Opracowując program żywieniowy na tydzień, dwa, trzy czy cały miesiąc, trzeba się liczyć z szeregiem trudności związanych ze specyfiką produkcji w systemie cateringu dietetycznego, na które nie napotyka dietetyk układający zestawy dla pacjenta indywidualnego, korzystającego z opieki poradni dietetycznej.

Przede wszystkim trzeba pamiętać o ograniczeniach, jakie wymusza produkcja gotowych zestawów dostarczanych pod drzwi klienta.

Należą do nich:

objętość proponowanych potraw musi być dostosowana do rozmiarów standardowych opakowań, co jest tym trudniejsze, im dieta jest bilansowana na wyższym poziomie energetycznym,

składniki posiłków, które wspólnie występują w jednej komorze tacki muszą być rozmieszczone w taki sposób, aby cechy organoleptyczne każdego z nich pozostawały bez zmian, a więc aby nie mieszały się zapachy, a produkty suche nie zmieniały swojej struktury na skutek kontaktu z wodnistym owocem czy cząstką pomidora,

do przygotowywania posiłków muszą być dobierane takie surowce i produkty żywnościowe, które dłużej zachowują odpowiednią jakość, a więc są naturalnie trwałe, również mikrobiologicznie, przy czym ich asortyment powinien być jak najbardziej urozmaicony,

konieczne jest ograniczenie dodatku niektórych smacznych i wartościowych, ale bardzo nietrwałych (zwłaszcza po umyciu) owoców sezonowych, np. malin i truskawek czy jabłek i awokado, mających tendencję do szybkich przebarwień,

produkty powinny zaspokajać preferencje smakowe jak największej grupy klientów cateringu – ich indywidualizacja, przy dużej liczbie osób korzystających z takiej formy żywienia, jest utrudniona,

ze względu na fakt, że odbiorcami diety są m.in. osoby, których praca wymaga częstych kontaktów z ludźmi, posiłki powinny być odpowiednio przyprawiane, np. bez udziału czosnku czy świeżej cebuli,

wprowadzenie do zestawu każdego nowego produktu, nie mówiąc o gotowych potrawach, musi być poprzedzone nie tylko szczegółową analizą jego wartości odżywczej, ale nieraz wielokrotnie powtarzanymi próbami technologicznymi i przechowalniczymi, wykonywanymi w miejscu produkcji.

Sprostanie powyższym wymaganiom jest możliwe jedynie w przypadku posiadania przez pracowników firmy rozległej wiedzy, a także doświadczenia w pracy w przemyśle gastronomicznym oraz głębokiego przekonania o celowości dbania nie tylko o smak potraw, ale o bezpieczeństwo produkcji „pudełkowej” diety.

Ile kosztuje „pudełkowa dieta” ?

Ceny różnią się nie tylko między firmami czy miastami, ale też zależą od wybranej opcji, która bazuje na liczbie kalorii przyjmowanych w ciągu dnia i czasie, na jaki dietę chce się zamówić.

I tak za jeden dzień składający się z 5 posiłków o kaloryczności 2000-2500 kcal, zamówionych z góry na cały miesiąc – bez weekendów – zapłacimy przeważnie od 50 do 70 zł, choć nie brakuje też droższych ofert. Tak więc chcąc żywić się w ten sposób regularnie, trzeba się przygotować na wydatek minimum 1000 zł miesięcznie – nie tylko w dużych, ale i mniejszych miastach.

Dla kogo więc „pudełkowa dieta” ?

Biorąc pod uwagę, że dieta pudełkowa kosztuje niemało, a niezadowolony klient może pogrzebać opinię o firmie, można by się spodziewać starań o najwyższą jakość usług i dbałość o klienta. Niestety wyniki kontroli przeprowadzonych przez „sanepid” pokazują, że nie wszystkie firmy cateringowe podzielają te poglądy. Stosunkowo często znajdują się nieuczciwi i nierzetelni przedsiębiorcy, którzy po prostu korzystają z obecnie panującej mody na dietę pudełkową.

Oferowane porcje bywają wyjątkowo małe, jakość produktów jest zła, potrawy przygotowywane są w pomieszczeniach z insektami albo brudnymi blatami czy podłogą, za pomocą równie brudnego sprzętu, przez pracowników bez odpowiedniej odzieży ochronnej.

Zdarza się też, że do produkcji „diet pudełkowych” wykorzystywane są produkty przeterminowane. Często brakuje też bardzo ważnej dla zdrowia klienta informacji o produktach alergennych, a także informacji o dostawcach surowców.

Na postawione wyżej ważne pytanie odpowiem … tak samo ważnym pytaniem: „jaka pudełkowa dieta ?”.

A konkretnie: jeśli ktoś opisze mi swoje doświadczenia z „dietą pudełkową”, postaram się odpowiedzieć … czy był to słuszny wybór.

Sabina Budkiewicz

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl