Jak powinien odżywiać się pacjent po zabiegu wyłonienia stomii?
Przede wszystkim zdrowo. Osoby z wyłonioną stomią muszą przestrzegać tych samych zasad odżywiania się, jakie zostały ustalone dla ludzi zdrowych. Powinny więc pić około 2 litrów płynów dziennie, stosować urozmaiconą dietę, jeść dużo warzyw i owoców, ryb, unikać słodyczy oraz tłustych potraw, przestrzegać higieny przygotowywania i spożywania posiłków, zapewnić odpowiednią ilość błonnika w diecie oraz dbać o to, aby spożywane pokarmy były świeże.
Jedzenie powinno sprawiać przyjemność.
Czy naprawdę stomia jelitowa nie narzuca konieczności stosowania specjalnej diety?
Nie. Stomia nie jest chorobą i nie wymaga specjalnej diety, ale tolerancja różnych pokarmów po zabiegu jej wyłonienia jest sprawą bardzo indywidualną. Część osób ze stomią jelitową może jeść te same produkty co przed operacją i nie skarży się na żadne dolegliwości. Jest jednak duża grupa pacjentów, którzy muszą zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe, ponieważ pokarmy, do których przywykli, nie służą im już tak dobrze, jak przedtem.
Wiele osób ze stomią spożywa np. kapustę i rośliny strączkowe (fasolę, groch, bób), ponieważ nie ma ku temu wyraźnych przeciwwskazań. Są to jednak produkty wiatropędne, które u większości osób, również tych bez stomii, powodują wzmożone tworzenie gazów jelitowych. W przypadku stomii ich wydzielanie nie jest kontrolowane i nie odbywa się bezgłośnie. Jeżeli ktoś bardzo lubi kapustę, mieszka sam w domu i w niczym mu to nie przeszkadza, nie musi się specjalnie ograniczać. Jednak np. osoba pracująca w biurze powinna jej unikać, jeżeli zależy jej na dyskrecji.
Dieta po zabiegu wyłonienia stomii jelitowej powinna być tak dobrana, by nie powodowała biegunek ani zaparć. Musi być zdrowa i zróżnicowana. Organizm niedożywiony lub źle odżywiony jest słaby i podatny na wiele chorób. Już dawno dowiedziono, że dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowemu trybowi życia jesteśmy w stanie pokonać bardzo wiele chorób.
Ogólne zalecenia żywieniowe dla osób ze stomią można więc sformułować w następujący sposób – należy odżywiać się w normalny sposób i unikać tych pokarmów, które mogą powodować biegunki lub zaparcia. Czy tak ?
Tak. Podstawowym zaleceniem dla wszystkich nowo operowanych osób ze stomią jest to, aby dokładnie obserwowały swój organizm oraz cykl wypróżnień. Tylko sam zainteresowany jest bowiem w stanie najlepiej zaobserwować, czy zaszły jakieś zmiany w tolerancji spożywanych pokarmów i ocenić, które z nich są przyczyną nieprawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Najczęściej dolegliwości związane z odżywianiem się, na które narzekają osoby ze stomią, to wzdęcia, kolki, bóle brzucha, „przelewania”, biegunki oraz zaparcia. Jeżeli nic takiego się nie dzieje, to aktualnie stosowana dieta (oczywiście pod warunkiem, że jest zdrowa) może być kontynuowana. Jeżeli jednak pojawiają się jakieś dolegliwości, to jadłospis powinien ulec zmianie.
Najczęściej zadawane pytania
Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, również na te które być może krępujesz się zadać swojemu lekarzowi.
O czym należy pamiętać bezpośrednio po operacji wyłonienia stomii?
Spożywanie białka
Trawienie pokarmów
Wszystko o błonniku
Czym jest właściwie błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy (nazywany też często włóknem pokarmowym/ jest bardzo ważnym składnikiem wszystkich produktów pochodzenia roślinnego.
Charakterystyczną jego cechą jest to, że po spożyciu nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo że wydalamy go w postaci niezmienionej, ma kluczowe znaczenie zarówno dla prawidłowej pracy jelit, jak i dla właściwego funkcjonowania całego naszego organizmu.
Dobroczynne działanie błonnika polega m.in. na regulacji pracy jelit /szczególnie jelita grubego/, zapobieganiu zaparciom, ochronie przed nowotworami jelit oraz zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ta ostatnia właściwość ma znaczenie w walce z miażdżycą.
Jaką rolę odgrywa błonnik w naszej diecie?
Błonnik pokarmowy pozytywnie oddziaływuje na organizm człowieka: pobudza wydzielanie śliny podczas przeżuwania pokarmów – ślina ułatwia rozdrabnianie pokarmu w jamie ustnej oraz zawiera enzymy uczestniczące w trawieniu cukrów;
wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku – ma szczególne znaczenie dla osób cierpiących na nadkwaśność, zgagę, niestrawność i wrzody żołądka;
jest doskonałym „wypełniaczem” jelit – pobudza ich ukrwienie, perystaltykę oraz przyspiesza pasaż jelitowy;
stwarza korzystne warunki do rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach – ma to wpływ na prawidłowe trawienie;
pomaga w tworzeniu miękkiego stolca, zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnienia;
zwiększa wydalanie cholesterolu z kałem i zmniejsza jego poziom we krwi – co wspomaga profilaktykę i leczenie miażdżycy;
ogranicza wchłanianie substancji toksycznych z jelit i ułatwia ich wydalanie z kałem.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie każdego człowieka na błonnik?
Nasze zapotrzebowanie na błonnik wynosi 15g na 1000 kcal, czyli średnio ok. 30 g błonnika na dzień. Tyle błonnika zawiera np. 10 jabłek lub 5 bułek grahamek lub 4 łyżki otrąb pszennych.
Dobroczynne działanie błonnika zwiększa wypijanie dużej ilości wody. Zalecana objętość to 8-10 szklanek dziennie.
W jakich pokarmach znajduje się szczególnie dużo błonnika?
Najlepszym źródłem błonnika są:
otręby pszenne – zawierają 42g błonnika w 100 g otrąb;
ryż brązowy – ryż biały zawiera trzykrotnie mniej błonnika niż brązowy;
kasze – głównie perłowa i gryczana;
pieczywo – chleb razowy lub z ziarnami zbóż, bułki grahamki, pumpernikiel;
owoce – szczególnie maliny, porzeczki, jabłka, pomarańcze, grejpfruty i awokado;
warzywa – szczególnie buraki, seler, marchew, ziemniaki i pomidory;
rośliny strączkowe – fasola, groch, bób.
Uwaga! Rośliny strączkowe przed spożyciem warto na minimum 24 godziny namoczyć w wodzie, by nie powodowały produkcji dużej ilości gazów jelitowych. Błonnik nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Jakie znaczenie ma błonnik dla osób z wyłonioną stomią jelitową?
Ok. 80% wszystkich osób ze stomią to kolostomicy. Wyłonienie kolostomii najczęściej konieczne jest w chorobie nowotworowej jelit, a za jedną z jej przyczyn uznaje się niedostateczną ilość błonnika w diecie. Osoby z kolostomią powinny więc, w ramach tzw. profilaktyki wtórnej, zmienić swoje nawyki żywieniowe i zacząć spożywać produkty, które zawierają więcej błonnika.
Jedną z najcenniejszych zalet błonnika dla pacjentów z kolostomią jest to, że doskonale reguluje pracę jelit. Zwiększa ich ukrwienie, pomaga w tworzeniu miękkiego stolca, ułatwia wypróżnienia i zapobiega zaparciom, które są jednym z najczęściej zgłaszanych problemów w przypadku kolostomii.
Osoby z ileostomią stanowią ok. 10% wszystkich stomików. U nich przyczyna wyłonienia stomii jest inna, a konsystencja stolca – płynna lub półpłynna. Niemniej ileostomicy również powinni spożywać bardzo dużo produktów bogatych w błonnik pokarmowy.
Czy duża ilość błonnika w diecie może być przyczyną biegunki?
Błonnik powoduje rozrzedzenie i zwiększenie objętości i masy stolca. Przy dużym jego spożyciu może okresowo dojść do oddawania rzadkich stolców przypominających biegunkę. To prawidłowe zjawisko i nie powinno jednak niepokoić.
Czy pacjenci z urostomią wymagają specjalnej diety ze względu na ryzyko powstania kamieni moczowych?
Ze względu na ryzyko powstania kamieni moczowych, pacjenci z urostomią powinni przestrzegać kilku dietetycznych zasad.
Po pierwsze: ograniczyć spożycie szczawianów. Są one obecne przede wszystkim w zielonolistnych warzywach – pietruszce, sałacie, szczawiu, szczypiorku i szpinaku.
Po drugie: kontrolować ilość wapnia w diecie, ponieważ wapń może zwiększać ryzyko powstawania kamieni. Należy jednak pamiętać, że pierwiastek ten jest bardzo potrzebny do budowy kości, a jego brak może być powodem np. osteoporozy.
Po trzecie: ograniczyć ilość spożywanego czerwonego mięsa /dotyczy to szczególnie pacjentów mających podwyższony poziom kwasu moczowego w moczu/. Czerwone mięso zawiera dużo puryn, które mogą zwiększać ryzyko powstawania kamicy nerkowej.
Poza tym pacjenci z urostomią mogą odżywiać się normalnie, przestrzegając ogólnych zasad zdrowego odżywiania.
Czy istnieją jakieś różnice w zaleceniach dietetycznych dla pacjentów z kolo- i ileostomią?
Pacjenci z kolostomią powinni przede wszystkim spożywać w swojej diecie dużo błonnika i pić dużo wody. Powinni również ograniczyć ilość soli w diecie.
Pacjenci z ileostomią, ze względu na płynny lub półpłynny stolec i związaną z tym utratą wody i soli mineralnych, powinni pić dużo wody i spożywać stosunkowo dużo soli – w górnych granicach normy (6g/dzień) Ale należy pamiętać, że sól jest obecna w wielu produktach spożywczych (w maśle, warzywach, mięsie) i nawet nie dosalając potraw, spożywamy jej stosunkowo dużo. Ilość błonnika w diecie osób z ileostomią nie może być zbyt dużą, ponieważ może powodować u nich biegunkę.
Jednym z najważniejszych celów dietetycznych u osób z wyłonioną stomią jelitową, bez względu na jej rodzaj, jest uregulowanie cyklu oddawania stolca tak, aby nie było ani biegunek, ani zaparć.
Czy istnieją specjalne zalecenia dietetyczne dla pacjentów z urostomią?
Jakie są najważniejsze zalecenia dietetyczne dla osób ze stomią?
Nadwaga i otyłość
Dlaczego warto jeść ryby?
Dlaczego warto jeść ryby ?
Ryby są przede wszystkim doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Poza tym zawierają sporo wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E i K). Nie zawierają węglowodanów (cukrów), a tłuszcz stanowi mniej niż 1% ich masy. Dostarczają znacznie mniej kalorii niż mięso – 100 g dorsza tylko 70 kcal, podczas gdy taka sama ilość szynki zawiera ich pięć razy więcej.
Ryby morskie zawierają także jod, który zapobiega chorobom tarczycy, ma działanie przeciwnowotworowe i wspomagające odchudzanie.
Dlaczego tłuszcz zawarty w rybach jest zdrowy ?
Tłuszcz zawarty w rybach jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. W przeciwieństwie do innych tłuszczów zwierzęcych, które w swym składzie Zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (tzw. tłuszczów PUFA).
Najcenniejsze z nich to kwasy omega-3, które chronią nas przed chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. Działają przeciwzakrzepowo i zapobiegają tworzeniu się zatorów w tętnicach i żyłach, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL) i eliminują zły (LDL). Mają silne. Mają silne działanie przeciwmiażdżycowe – przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach i nie dopuszczają do ich twardnienia. Wpływają także korzystnie na rytm pracy serca.
Kwasy omega-3 wpływają także korzystnie na pracę mózgu. Poprawiają jego ukrwienie i usprawniają procesy poznawczo-myślowe. Osoby, które jedzą dużo ryb są sprawniejsze umysłowo w starszym wieku i znacznie rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera. Dieta bogata w ryby ma także działanie antydepresyjne.
Badania naukowe wykazały, że kwasy omega-3 obecne w rybach potrafią hamować wzrost komórek nowotworowych, zatrzymywać ich rozsiew po zabiegu operacyjnym i być pomocne w rekonwalescencji po chemio- i radioterapii.
Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie – łosoś, makrela, sardynka.
Jakie ryby są najzdrowsze ? Świeże, w puszce czy może wędzone ?
Najlepsze są ryby świeże. Trzeba jednak pamiętać, że mięso ryb bardzo szybko się psuje, a nieświeżym łatwo się zatruć. Niezwykle ważny jest zatem czas i sposób przechowywania. Świeżą rybę należy trzymać koniecznie w lodówce.
Dłużej mogą poleżeć ryby w zamrażalniku. Zachowują one wszystkie swoje wartości odżywcze i wyśmienity smak pod warunkiem, że właściwie się je rozmraża (czyli powoli), a po rozmrożeniu niezwłocznie przyrządza.
Konserwy rybne także zachowują większość wartości odżywczych przypisywanych rybom. Niestety, przeważnie dodaje się do nich znaczne ilości soli, konserwantów oraz tłuszczów.
Ryby wędzone należy jeść z umiarem. Nie dość, że są ciężkostrawne, to jeszcze zawierają dużo soli oraz pozostałości dymu wędzarniczego, który w dużych ilościach jest szkodliwy, gdyż ma właściwości rakotwórcze.
Jak najlepiej przyrządzać ryby ?
Ryby można gotować na parze, piec, dusić lub smażyć na patelni bez tłuszczu. Tak przyrządzone są lekkostrawne i zachowują wszystkie składniki odżywcze. Ryby smażone na tłuszczu lub panierowane są znacznie bardziej kaloryczne.
Jeżeli już chcemy usmażyć rybę, to najlepiej robić to na oleju, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury (np. rzepakowym lub oliwie z oliwek). Nigdy nie powinniśmy natomiast używać do smażenia smalcu ani masła. Pamiętajmy również, że nie powinno się smażyć kilkakrotnie na tym samym tłuszczu.
Ryby najlepiej podawać z ryżem lub kaszą oraz zielonymi warzywami (sałata, brokuły, szpinak), które poprawiają wchłanianie kwasów omega-3. Dodatkowo warzywa, podobnie zresztą jak i owoce, są doskonałym źródłem błonnika oraz antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Są to substancje, które zwalczają tzw. wolne rodniki mogące uszkadzać komórki naszego organizmu i w ten sposób przyczyniać się do procesów chorobowych.
Jaki wpływ na organizm mają zawarte w rybach witaminy A, D, E i K ?
Oprócz pełnowartościowego białka i kwasów omega-3 ryby są bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
Witamina A chroni oczy, wpływa na stan skóry i wspomaga układ odpornościowy. Jej niedobór może objawiać się ślepotą zmierzchową (tzw. kurzą ślepotą) i zmianami w rogówce. Może też powodować częste infekcje oraz suchość i łuszczenie się skóry.
Witamina D zapobiega chorobom układu kostnego i odwapnieniu kości – jej niedobór jest przyczyną złamań i krzywicy.
Witamina E zwana jest witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się, poprawia wygląd i stan skóry, chroni przed rozwojem miażdżycy i przyspiesza regenerację organizmu. Jej brak powoduje utrudnione gojenie się ran, osłabienie, rozdrażnienie, niedokrwistość oraz zaburzenia przemiany materii.
Witamina K reguluje krzepliwość krwi. Jej niedobór może objawiać się np. krwawieniami z nosa. Doskonałym źródłem tej witaminy, oprócz ryb, są również produkty roślinne.
Czy osoby ze stomią mogą pić tran ?
Oczywiście, że tak. Tran to olej otrzymywany z wątroby ryb dorszowatych. Zażywany jako dodatek do diety, w kapsułkach lub płynie, dostarcza nam nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, D, E i K.
Tran wzmacnia kości, poprawia wzrok i regeneruje organizm. Warto go zażywać szczególnie w okresie zimowym oraz wtedy, gdy nie mamy dostępu do świeżych ryb.
Sabina Budkiewicz
Dietetyk
Centrum Medyczne Gemini
ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE
Telefony
52 39 740 33
52 39 674 87
rejestracjagemini@ promedchojnice.pl