Select Page

1. Czy dieta dr Dąbrowskiej stosowana przez dwa tygodnie nie prowadzi do niedoborów, np. białkowych? Czy taka niedoborowa dieta stosowana przez dwa tygodnie jest zdrowa?

Przede wszystkim dieta oczyszczająca nie powinna być stosowana dłużej niż 2 tygodnie, po tym czasie koniecznie należy ją rozszerzać tak, aby nie wystąpiły stany niedoborowe.

2. Co z przyswajaniem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach? Czy brak tłuszczu w diecie oczyszczającej dr Dąbrowskiej sprawia, że nie są one wchłaniane?

Osobiście nie jestem zwolenniczką diety dr Dąbrowskiej. Dieta oczyszczająca stosowana przewlekle z pewnością prowadzi do niedoborów, chociażby z tytułu niskiej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

3. Czy dietę dr Dąbrowskiej mogą stosować osoby po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

Osoby bezpośrednio po cholecystektomii powinny stosować dietę lekkostrawną, natomiast dieta warzywno-owocowa zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który może być gorzej tolerowany w pierwszych tygodniach po zabiegu.
W dalszej perspektywie, osoby po cholecystektomii mogą doświadczać przede wszystkim gorszej tolerancji tłuszczu, a tu z kolei dieta oczyszczająca praktycznie go nie zawiera. Tak więc wszystko uzależnione jest od indywidualnej tolerancji pacjenta.

4. IŻŻ w Warszawie kwestionuje pojęcie „odżywiania wewnętrznego”- jakie jest stanowisko naukowców z innych ośrodków naukowych?

Określenie „żywienie wewnętrzne” przytacza w swoich publikacjach dr Dąbrowska, rozpatrując natomiast stanowisko innych ośrodków/naukowców, nie spotkałam się z takim pojęciem.

5. Podczas upraw warzyw i owoców stosuje się pestycydy i środki ochrony roślin, których stężenie pomimo zachowania okresu karencyjnego również wpływa na homeostazę naszego organizmu. Powszechnie wiadomo, że np. sałata może zawierać ołów, nikiel i inne metale ciężkie. Inne warzywa, przede wszystkich głowiaste również je kumulują. Jak to się odnosi do założeń diety dr Dąbrowskiej, czy stosowanie tego modelu żywienia nie powoduje tak samo dużych stężeń np. metali ciężkich w naszym organizmie?

Dieta warzywno-owocowa na pewno nie powinna być stosowana przewlekle, ale raczej z powodu niedoborów, które mogą się rozwinąć. Odnośnie skażenia warzyw i owoców, nie jesteśmy w stanie zupełnie uniknąć zanieczyszczenia środowiska i rozpatrując założenia diety racjonalnej, uważam, że pomimo wszystko lepiej jest spożywać warzywa i owoce, aniżeli nie jeść ich wcale.

Sabina Budkiewicz – dietetyk

Centrum Medyczne Gemini

ul. Młodzieżowa 35,
89-600 CHOJNICE

Telefony

52 39 740 33
52 39 674 87

EMAIL

rejestracjagemini@ promedchojnice.pl