utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Porady Dietetyka, żywność i suplementy
Już nie pierwszy raz piszę o jajkach, choć w różnym kontekście. Tym razem o ich dobrej stronie ! Jajka zyskały złą sławę głównie dlatego, że ich żółtko rzeczywiście jest bogatym źródłem cholesterolu. Żółtko jaja średniej wielkości zawiera bowiem ok. 180 mg tego...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób, Zdrowie kobiety, Zdrowie mężczyzny
Osoby po pięćdziesiątce na ogół boją się zawału serca. Niestety rzadko interesują się osteoporozą, bo w tym wieku często żadne objawy jej nie sygnalizują. Owszem, nic nie boli, aż nagle zwykły upadek kończy się złamaniem. Bardziej zagrożone są kobiety po menopauzie,...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | alergia, nietolerancje pokarmowe, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób, żywność i suplementy
Termin „pszenica”, którego potocznie używa się na określenie zboża będącego głównym składnikiem m.in. takich produktów, jak: mąka, chleb, wypieki, makaron – w rzeczywistości jest bardzo ogólne. Termin ten zawiera w sobie bowiem dziesiątki różnych jej gatunków....
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie dziecka, zdrowie od kuchni, żywność i suplementy
Taką informację prawdopodobnie otrzymały wszystkie placówki oświatowe, bo Minister Zdrowia K. Radziwiłł podpisał nowe rozporządzenie dotyczące tego, co można sprzedawać w sklepikach szkolnych. Wcześniejsze uregulowania stały się więc mniej restrykcyjne. Jest to efekt...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Aktualności Gemini, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób
W minioną sobotę obserwowałam zorganizowaną przez Gminę Śliwice imprezę pod hasłem: Dzień Sportu i Zdrowia, której kulminacyjnym punktem była I Śliwicka Dyszka – bieg na 10 km. Bieg ten ukończyło 288 zawodników, co przerosło oczekiwania organizatorów – ale dla...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | nietolerancje pokarmowe, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób
Dieta FODMAP to dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP). Za jej twórców uznaje się australijskich naukowców z Monash University....
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie kobiety
Dziś, aby „dobrze” wyglądać, czuć się „zdrowo”, kobieta powinna mieć niemalże samą … skórę i kości. Takie mniej więcej informacje znalazłam w wielu kolorowych czasopismach (i nie tylko), poświęcających większość swoich stron tematowi piękna i zdrowia kobiety. A...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Porady Dietetyka, żywność i suplementy
Najwyższy czas, by wyjaśnić naszym pacjentom czym jest „tajemnicza” substancja reklamowana w internecie oraz sklepach internetowych i czy w ogóle takowa istnieje ! Czym tak naprawdę jest witamina C ? Nie ulega wątpliwości, że witaminą C jest kwas L-askorbinowy,...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | cukrzyca, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób, zdrowie od kuchni
Pacjenci chorujący na cukrzycę często spotykają się z tajemniczym pojęciem: błonnik. A cóż to takiego jest ? Ten artykuł – w ramach edukacji diabetologicznej – dostarczy Ci podstawowych informacji na jego temat. Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy to określenie...
utworzone przez Biuro | paź 28, 2020 | Naturalne metody leczenia, Porady Dietetyka, Profilaktyka i leczenie chorób, żywność i suplementy
Niedobór witamin w organizmie określany jest jako hipowitaminoza. Zmiany chorobowe spowodowane ich brakiem nazywamy awitaminozą, natomiast spowodowane ich nadmiarem – hiperwitaminozą. Dziś o witaminach rozpuszczalnych w wodzie. WITAMINA C Nazywana jest także kwasem...