utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie dziecka, żywność i suplementy
Okres przedszkolny dotyczy dzieci 4-, 5-, i 6-letnich. W okresie tym w rozwoju fizycznym trudno znaleźć wyraźne granice dzielące go od poprzedniego okresu wczesnego dzieciństwa. Roczne tempo przyrostu masy ciała i wzrostu jest podobne i wynosi odpowiednio około 2,5 kg...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie dziecka, żywność i suplementy
W wieku pokwitania młodzież ma zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Kalorie i białka są odpowiedzialne za zdrowe i silne mięśnie, zaś białka, wapń, fosfor i witamina D za właściwy rozwój układu kostnego. Nastolatki często jadają poza domem, po...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie dziecka, żywność i suplementy
Z rozpoczęciem nauki w szkole następują poważne zmiany w stylu życia i sposobie żywienia dziecka. Co najmniej jeden posiłek jest spożywany poza domem, dlatego wyniesiona z domu wiedza dziecka odnośnie racjonalnego żywienia ma ogromny wpływ na jego kondycję oraz...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | odchudzanie, Porady Dietetyka
Naukowcy znają już wielu sprawców nadwagi i otyłości. Najczęściej są to błędy żywieniowe, zaburzenia metaboliczne, zmiany hormonalne oraz geny. Ale nawet najlepsza strategia odchudzania i „dieta cud” może nie być optymalna dla każdego pacjenta. Nie ma sprawiedliwości...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie Seniora
Instrukcja: Przeczytaj poniższe stwierdzenia. Zakreśl w kolumnie TAK dla tych stwierdzeń, które dotyczą Ciebie lub kogoś, kogo znasz. Dla każdej odpowiedzi TAK w ramce znajduje się punktacja. Zsumuj wszystkie Twoje żywieniowe punkty. Stwierdzenia TAK Mam chorobę lub...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | Naturalne metody leczenia, Porady Dietetyka, zdrowie od kuchni, żywność i suplementy
Inulina (łac. inulinum) – jest to polisacharyd zbudowany z ok. 30-35 cząsteczek monocukrów połączonych wiązaniami β-2,1-glikozydowymi w nierozgałęziony łańcuch. Należy do fruktanów i jest prebiotykiem. Występowanie i rola biologiczna Rośliny wytwarzające inulinę, to...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | cukrzyca, Naturalne metody leczenia, Porady Dietetyka, żywność i suplementy
Jednym ze sposobów wspomagania leczenia cukrzycy jest stosowanie preparatów roślinnych. Wykazano, że niektóre rośliny mają właściwości hipoglikemizujące. Za te właściwości odpowiadają związki czynne, zwane glukokininami. Glukokininy hamują wytwarzanie lub zaburzają...
utworzone przez Biuro | paź 23, 2020 | Porady Dietetyka, Zdrowie kobiety, Zdrowie mężczyzny, Zdrowie Seniora, żywność i suplementy
W poprzednim artykule, poświęconym suplementom diety, przedstawiłam m.in. ich definicję oraz stan prawny w naszym kraju. Tym razem postaram się przedstawić korzyści i zagrożenia dla zdrowia związane z ich stosowaniem. Zanim sięgniesz po suplement diety przekonaj się,...
utworzone przez Biuro | paź 8, 2020 | odchudzanie, Porady Dietetyka, żywność i suplementy
Marzysz o wymiarach lalki Barbie? Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego – wystarczy zamówić jeden z dostępnych w internecie preparatów, których ilość może wręcz przyprawić o zawrót głowy. Skąd ta moda? Niestety z mylnego przekonania, że „odchudzacze” mogą...
utworzone przez Biuro | paź 8, 2020 | cukrzyca, Porady Dietetyka, zdrowie od kuchni, żywność i suplementy
Ostatnio pojawił się na chojnickim rynku „chleb IG”. Cóż takiego zawiera ten chleb, że zaleca się go szczególnie cukrzykom? Temat indeksu glikemicznego (IG) jest mi szczególnie bliski, ponieważ kilka lat temu pisałam pracę dyplomową na temat jego zastosowania w...